FMI: Aşteptăm măsuri de blocare a reducerii cotei unice

Autor: Razvan Voican 24.11.2010

Fondul Monetar Internaţional şi-a exprimat astăzi mai multe "îngrijorări" legate de adoptarea ieri în Senat a proiectului de reducere a cotei de impozit pe venit de la 16% la 10% şi cere acţiuni care să dea siguranţa că această reducere "nefundamentată" nu va intra în aplicare.

"Îndemnăm parlamentarii de toate culorile politice să aprobe un buget pe 2011 responsabil", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România.

FMI susţine că aplicarea deciziei din Senat ar crea un gol semnificativ în buget şi ar duce la un deficit de peste 4,4% din PIB anul viitor - adoptarea acestui plafon reprezentând o condiţie pentru ca România să primească banii rămaşi din împrumuturile de la Fond şi de la UE.

Franks a reamintit că România are de îndeplinit mai multe precondiţii înainte ca boardul FMI să discute la începutul lui ianuarie cea de-a şasea evaluare a acordului.

Şi Consiliul fiscal a reclamat astăzi că proiectul de lege adoptat ieri în Senat nu respectă cerinţele legii responsabilităţii fiscale, neavând avizul Consiliului.

Reducerea cotei de la 16% la 10% a fost votată cu concursul parlamentarilor din coaliţia de guvernământ, la fel ca în cazul cotei reduse de TVA la alimentele de bază, când a fost invocat un vot "în necunoştinţă de cauză" ca justificare a acţiunii parlamentarilor PD-L împotriva propriului Guvern.