Fie că se reduc plăţile pentru mame sau ajutoarele sociale, tăierea de 1,2 mld. lei este în bugetul pe 2011

Autor: Adelina Mihai 01.12.2010

Guvernul a cuprins în proiectul de buget pentru 2011 o reducere de 1,2 mld. lei (285,7 mil. euro) la capitolul asigurări sociale şi ajutoare pentru familii şi copii, înainte de a anunţa cum vor modifica legile de acordare a acestora.



Cu alte cuvinte, indiferent dacă se decide o altă modalitate de calcul a indemnizaţiei pentru mame sau a ajutoarelor de şomaj, în bugetul Ministerului Muncii pentru 2011 este prevăzută o scădere a cheltuielilor cu asistenţa socială de la 14,5 mld. lei la 13,3 mld. lei.

Astfel, cele mai multe fonduri vor fi reduse de la transferurile către casa de pensii şi către asigurările sociale (care vor ajunge la o valoare totală de 7,36 mld. lei, în scădere cu 520 mil. lei faţă de 2010) şi de la fondurile destinate ajutoarelor pentru familii şi copii, de unde se vor tăia aproximativ 500 de milioane de lei.

De altfel, chiar ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat recent că statul ar putea economisi 500 de milioane de lei dacă s-ar accepta măsura de acordare a unei indemnizaţii pentru mame numai pentru o perioadă de 12 luni. Ieri, premierul Emil Boc a spus că este ultimul care va lua decizia în ceea ce priveşte reducerea duratei concediului de creştere a copilului.

"Vom lua o decizie după ce se va finaliza dezbaterea publică şi după discuţiile din coaliţie. Vom lua o decizie pe care o vom anunţa. Până atunci, evident, ascultăm toate părerile şi opiniile care se exprimă pe acest subiect şi după ce această perioadă va fi finalizată vom anunţa decizia Guvernului", a spus Boc, citat de Mediafax.

Prima variantă propusă de Ministerul Muncii pentru modificarea legii de acordare a indemnizaţiilor pentru mame este aceea de acordare pe timp de 12 luni a unei indemnizaţii de 85% din salariu, cuprinsă între 600 de lei şi 3.400 de lei, iar din a şaptea lună, mamele care se întorc la serviciu să beneficieze de un bonus de 500 lei lunar.

Cum îşi reduce Guvernul cheltuielile în 2011

500 de milioane de lei

va reduce prin reducerea perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru mame de la doi ani la un an, oferind posibilitatea acestora să se întoarcă la serviciu şi să beneficieze de un bonus de 500 de lei lunar.

520 de milioane de lei

este suma cu care se vor reduce fondurile destinate transferurilor către casa de pensii şi asigurări sociale.

800 de milioane de lei

vor fi economisiţi prin schimbarea modalităţii de acordare a indemnizaţiei de şomaj, care nu se va mai calcula în funcţie de salariul minim - de 600 de lei -, ci în funcţie de indicatorul social de referinţă, în valoare de 500 de lei în prezent.

7,8 miliarde de lei

vor fi tăiaţi de la bugetul alocat cheltuielilor salariale cu bugetarii (care au fost de 46,8 miliarde de lei anul trecut), concomitent cu o reducere cu 15.000 a numărului de bugetari.