Cât mai costă un kilogram de aur?/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu 02.12.2010
Cea mai cea minune a lumii noi (potrivit unui sondaj mondial din 2007), a opta minune a lumii pe stil vechi + nou, izbânda arhitecturală care a stârnit cele mai straşnice fantasme în ultimele trei sute de ani, a revenit puternic în atenţia mileniului III, graţie unui neobişnuit rapel, făcut de noul director al Monetăriei pariziene, domnul Christophe Beaux.
Imaginea faimosului palat indian din Agra - altarul alb al iubirii, comandat de Shah Djahan spre a cinsti memoria soţiei sale Mumtaz şi ridicat între 1630-1653 - a fost inscripţionată pe ultima creaţie a instituţiei pe care o conduce: o monedă de aur cântărind un kilogram. Ca să scoată din serie evenimentul baterii unei monede pe Quai Conti şi să se apropie de superlativul în domeniu, dl. Beaux (care, potrivit propriilor declaraţii, e în stare să meargă "la Smithonian Institute ca să ia bucăţi de rocă lunară" pentru a da chip extraordinarului) a negociat cu Cartier, bijutierul tradiţional al maharajilor, realizând astfel cupola monumentului de pe monedă dintr-o plasă fină de diamante. În plus, obiectul va fi introdus într-o casetă cu solzi metalici şi interior din piele, marca Goyard. Printr-o hotărâre a ministrului Economiei din Franţa, Christine Lagarde, tirajul maxim al unei astfel de monede este de 29 exemplare. Deci nu mai mult de 29, dar nu obligatoriu 29. Aşa încât, pentru că raritatea este un semn al valorii, Monetăria s-a încumetat să scoată doar 15 exemplare.
Fiecare dintre ele costă, atenţie, 100.000 de euro! Asta în condiţiile în care un kilogram de aur la preţul oficial costă în prezent în Franţa 39.000 de euro. Chiar dacă se adaugă valoarea diamantelor şi preţul casetei de depozitare, tot suntem foarte departe de suma de achiziţie. Anul trecut, moneda similară de un kilogram avea inscripţionată imaginea Kremlinului, însă costa "doar", 50.000 de euro.
Cine ar cumpăra aşa ceva? Dl. Beaux are răspuns la toate: "Moneda e ca un portchei Ferrari, pentru cei care nu au mijloacele să-şi cumpere maşina." Sigur, comparaţia e vioaie, dar se poticneşte de o evidenţă descumpănitoare: vă daţi seama că acest "portchei" costă aproape cât o maşină Ferrari?