Producătorul de ambalaje Greiner îşi cumpără rivalul

Autor: Mirabela Tiron 02.12.2010

Producătorul de ambalaje din plastic Greiner Packaging, membru al grupului austriac Greiner, cu afaceri de 11,2 mil. euro pe piaţa românească anul trecut, va prelua integral compania Amplast din judeţul Argeş, unul dintre principalii competitori.

Amplast a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa

7 milioane de euro şi un profit de circa 22.000 de euro din producţia de ambalaje de unică folosinţă din plastic.

Consiliul Concurenţei a transmis că va evalua concentrarea economică ce se va realiza în urma acestei preluări având în vedere că cele două companii activează pe aceeaşi piaţă a ambalajelor din plastic.

"Vrem să cumpărăm Amplast în primul rând datorită forţei de muncă pe care o are (233 de angajaţi anul trecut - n. red.), care dispune deja de pregătirea tehnică necesară şi care poate contribui la procesele de asamblare pe care le derulăm pentru clienţii noştri industriali", a declarat pentru ZF Adrian Păunescu, directorul general al Greiner Packging.

Producătorul are o fabrică la Sibiu şi a înregistrat anul trecut un profit de 1,1 mil. euro şi avea 142 de angajaţi.

Păunescu spune că încă nu s-a semnat contractul final de achiziţie şi că se aşteaptă aprobarea din partea Consiliului Concurenţei. El a mai precizat că există un protocol de înţelegere între cele două companii şi încă nu s-a stabilit un preţ de preluare, ci doar s-au făcut propuneri.

"Vrem să cumpărăm toate acţiunile Amplast, însă având în vedere că există aşa de mulţi acţionari la această companie cred că va fi greu să ajungem la o înţelegere", a declarat oficialul Greiner Packaging. Grupul austriac mai deţine fabrici în Finlanda şi Ungaria.

Principalul acţionar al companiei Amplast este Jean Jordache, de cetăţenie franceză, care deţine 45,7% din acţiuni, în timp ce italianul Franco Accetta deţine 10,4%, iar Georgio Romanelli 10,7%, restul acţiunilor fiind în posesia altor 29 de persoane fizice de cetăţenie română, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Jean Jordache a dezvoltat în 1993 o hală de producţie de 700 de metri pătraţi în satul Lereşti, judeţul Argeş, ce avea să atragă clienţi precum Colgate-Palmolove, Tnuva şi Nestlé în următorii ani.

"Am decis să mă retrag din afacere nu pentru că nu mai avem cerere pentru ambalaje, ci pentru că am doi copii mici şi vreau să petrec mai mult timp cu familia. Pentru orice activitate vine un moment în care trebuie să te retragi", a declarat pentru ZF Jean Jordache, care a adăugat că nu poate spune exact ce sumă i s-a oferit, însă că este vorba de câteva milioane de euro.

Piaţa locală a ambalajelor din plastic este de câteva zeci de milioane de euro anual, Greiner şi Amplast fiind printre cei mai mari jucători din această industrie.