Întâlnire de gradul zero cu Femeile lui Dinescu

Autor: Ziarul de Duminica 06.12.2010

Duminică, 12 decembrie, ora 11.00, Mircea Dinescu este invitatul special al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova (TNC), în cadrul proiectului cultural "Duminici de poezie în teatru - 2010".

Poetul, care a împlinit recent 60 de ani, a acceptat încă din vară invitaţia directorului general al TNC, Mircea Cornişteanu, însă a condiţionat-o de apariţia unui nou volum, în pregătire la acea dată. Ultima carte de versuri publicată a fost o antologie, "Cele mai frumoase 101 poezii" (Ed. Humanitas, 2006). În anul 2008, Mircea Dinescu a primit Premiul Naţional de Poezie, "Mihai Eminescu".

Dinescu va lansa la Craiova volumul de poezii de dragoste "Femeile din secolul trecut" (Fundaţia pentru Poezie "Mircea Dinescu"), alături de un CD cu cântece pe versurile sale, interpretate de el însuşi. Şi cu avertizarea: "Atenţie! Versuri explicite!"
În plus, poetul va lansa la sala Amza Pellea a TNC şi cinci soiuri de vin din producţia proprie, cu "versuri pe sticlă", etichetele fiind imprimate cu manuscrise semnate ale poeziilor noi.
Moderatorul întâlnirii: poetul Nicolae Coande.
Biletele vor fi puse în vânzare la agenţia teatrului.

" (…) Dinescu pe care l-am cunoscut în '72. Era înalt şi subţire, avea plete aproape blonde, părea uluit el însuşi de poeziile pe care le spunea, le cânta, le făcea parcă atunci, pe loc, în joacă, anume pentru mine. Se simţea «geniul», plutea în jurul lui ceva sfâşietor de gingaş, un fel de răsuflare - a îngerilor păzitori, aburul ocrotitor al gărzii personale de serafi. Cucerea clipa şi o arunca la spate pentru a cuceri, cu mai multă plăcere, clipa următoare. Doamne, mă gândesc acum, eu am văzut poezia întruchipată într-un om!"
Emil Brumaru, Cerşetorul de cafea, Editura Polirom, colecţia Egografii, 2004.