Acuzaţii grave de la DNA la adresa senatorului PDL Mircea Banias

Ziarul Financiar 13.12.2010

Procurorul anticorupţie care anchetează vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei libanezului Said Baaklini, acesta din urmă cerând o restituire de TVA de 60 de milioane de euro, a declarat ieri în instanţă că senatorul PDL Mircea Banias e "făptuitor" şi că acesta este interceptat.

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a dezbătut ieri atât contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind cercetarea în libertate a lui Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, cât şi recursul lui Adrian Coriolan Preda, director executiv al aceleiaşi societăţi, faţă de măsura arestării preventive pentru 29 de zile, dispusă în 2 decembrie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul Gheorghe Bocşan, cel care instrumentează dosarul în care aceştia sunt cercetaţi, privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei libanezului Said Baaklini, a spus în faţa instanţei că nu este fundamentată excepţia de necompetenţă materială a instanţei supreme invocată de către avocaţi, pentru că în acest dosar s-au făcut cercetări şi faţă de un parlamentar, respectiv senatorul PDL de Constanţa, Mircea Banias. El a precizat că acest fapt creează un caz de indivizibilitate a cauzei cu privire la restul persoanelor cercetate în dosar, fiind atrasă astfel şi competenţa de judecare a instanţei supreme.

Gheorghe Bocşan a adăugat că senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias are calitate de "făptuitor" în acest dosar, că "este implicat în aceste infracţiuni" şi că "pe numele său s-au emis mandate de interceptare a convorbirilor telefonice". "Mircea Banias este implicat în aceste infracţiuni. Operează un caz de indivizibilitate între Mircea Banias şi restul persoanelor cercetate. Mircea Banias are calitate de făptuitor, iar pe numele său s-au emis mandate de interceptare a telefonului", a motivat procurorul DNA în faţa celor cinci judecători.

Procurorul a mai susţinut că în acest dosar ar fi implicat şi directorul Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor (ANCEX), secretarul de stat Călin Radu Ancuţa, care în prezenţa libanezului Baaklini ar fi vorbit cu directorul executiv al UCM Reşiţa, Adrian Coriolan Preda, pentru a-i cere acestuia să emită o notă către ANCEX prin care să arate dacă motoarele ce se doreau a fi exportate aveau sau nu dublă utilizare. Totodată, Gheorghe Bocşan a arătat că în caz ar fi implicat şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale (ANAF), Sorin Blejnar, tot legat de o discuţie a acestuia cu Adrian Preda, fără a oferi alte detalii.

În ce priveşte contestaţia faţă de decizia de cercetare în libertate a lui Adrian Chebuţiu, procurorul DNA a arătat că prima instanţă care a analizat propunerea de arestare în cazul acestuia a subevaluat implicarea sa în acest caz.