Parlamentul ungar a adoptat o lege prin care desfiinţează Consiliul Bugetar

Autor: Cojocaru Bogdan 21.12.2010

Parlamentul ungar a adoptat o lege prin care se desfiinţează Consiliul Bugetar, o structură independentă înfiinţată în urmă cu doi ani pentru supravegherea măsurilor guvernului de reducere a deficitului bugetar, transmite AFP citată de Mediafax Business.

Parlamentarii au aprobat în noaptea de luni spre marţi un text de lege care menţionează că mandatul preşedintelui Consiliului Bugetar, György Kopits, va ajunge la termen pe 31 decembrie. În luna noiembrie, Parlamantul a suprimat deja mandatele salariaţilor Consiliului şi a transferat fondurile structurii unor ONG-uri care ajută la integrarea romilor.

Consiliul a fost înfiinţat în 2008, în timpul crizei economice mondiale, pentru a asigura că guvernul nu scapă de sub control deficitul public. Ungaria a reuşit să evite falimentul datorită unui ajutor financiar din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Consiliul era singura instituţie care examina legea finanţelor şi putea formula opinii, foarte apreciate de populaţie, înainte de adoptarea acesteia.