Florea Grup din Alba şi-a propus investiţii de 3,5 mil. euro în 2011

Autor: Laurentiu Cotu 27.12.2010

Producătorul de materiale de construcţii Florea Grup, deţinut de fraţii David şi Marcel Florea, estimează că va încheia acest an cu o cifră de afaceri de 60 mil. lei (circa 14 mil. euro), nivel apropiat de cel realizat în 2009. În exerciţiul financiar din anul trecut compania a realizat afaceri totale de peste 61,7 mil. lei (14,7 mil. euro). În primele nouă luni, firma din Alba a obţinut o cifră de afaceri de 43,2 mil. lei (circa 10 mil. euro), în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

''Vânzările companiei noastre au fost influenţate de recesiunea economică care a afectat domeniul construcţiilor, înregistându-se totodată dificultăţi în recuperarea creanţelor. Pentru anul viitor prognozăm o uşoară creştere a cifrei de afaceri, vizibilă în special din al doilea semestru'', a declarat pentru ZF Transilvania Marcel Florea, unul dintre acţionarii Florea Grup.

Compania şi-a bugetat pentru 2011 investiţii în valoare de 3,5 mil. euro ce prevăd realizarea unei staţii de mixturi asfaltice şi construirea unei fabrici de betoane. Staţia de mixturi asfaltice va fi construită cu fonduri europene în valoare de 1 mil. euro şi fonduri proprii care se ridică la 2 mil. euro. În ceea ce priveşte fabrica de betoane, aceasta va fi realizată prin finanţare din fonduri proprii în valoare de circa 1 mil. euro. În acest an, compania a investit 300.000 de euro în construirea unei staţii de carburanţi auto.

Compania produce betoane în fabricile din Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Sibiu, materia primă fiind adusă din staţia proprie de sortare a nisipului şi pietrişului din Alba Iulia. O pondere importantă în activitatea companiei o reprezintă sectorul construcţiilor civile şi industriale, care împreună cu segmentele prestaţii cu utilaje de construcţii şi transporturi de mărfuri contribuie semnificativ la creşterea cifrei de afaceri.

Florea Grup activează şi pe piaţa carburanţilor auto încă de înfiinţarea companiei, ajungându-se în momentul de faţă la o reţea de opt staţii proprii, amplasate în judeţului Alba. Compania derulează afaceri şi în domeniul turismului, ocupându-se de administrarea hotelui Astoria, situat în apropierea municipiului Alba Iulia.

''Efectele crizei economice afectează diferit domeniile de activitate în care activăm, astfel că evoluţia cifrei de afaceri s-a datorat în special restrângerii activităţilor din domeniul construcţiilor, însă scăderile au fost atenuate de lucrările câştigate la centura ocolitoare a municipiul Sibiu sau la autostrada Transilvania'', a afirmat Marcel Florea. În privinţa celorlalte domenii de activitate în care compania este implicată, reprezentanţii Florea Grup spun că acestea au fost marcate de o anumită stabilitate.

În 2009 compania a realizat o producţie de peste 100.000 mc beton, iar estimarile pentru acest an se cifrează la un nivelul similar celui din anul trecut. Principalii clienţi Florea Grup sunt companii care activează în domeniul construcţiilor civile şi industriale, dar şi constructorii de drumuri. Compania colaborează cu Bechtel, constructorul autostrăzii Transilvania, cu Vectra Service, Romstrade sau în domeniul transporturilor cu compania Carpat Cemtrans. Printre lucrările importante realizate de Florea Grup sunt cele de reabilitare a cetăţii din Alba Iulia.

''Cea mai mare parte a contractelor importante sunt în derulare încă din anul 2009, în acest an adăugându-se contractele pentru lucrările de execuţie a centurii ocolitoare a municipiului Sibiu sau reabilitarea podului peste râul Mureş din Alba Iulia'', a mai spus Florea.

Florea Grup s-a înfiinţat în anul 1996 la Alba Iulia, cu principal domeniu de activitate fabricarea cimentului, varului, ipsosului. Compania este controlată de fraţii David şi Marcel Florea din Alba Iulia şi dispune în prezent de circa 250 de angajaţi.