Creditarea va avansa lent şi în 2011, spun analiştii

Autor: Ciprian Botea 30.12.2010

Soldul creditelor acordate populaţiei şi companiilor ar putea creşte, în cel mai bun caz, cu o singură cifră în 2011, avansul urmând să fie susţinut de creditele cu garanţii, în condiţiile în care incertitudinile din economie persistă şi cererea din partea clienţilor continuă să fie scăzută, consideră analiştii.

"Nu cred că ne putem aştepta la o revenire spectaculoasă a consumului. În plus, eventualele creşteri salariale vor fi probabil în jur de 5% şi în consecinţă creditarea va rămâne anemică şi în 2011 şi nu îşi va reveni decât mai târziu pe fondul îmbunătăţirii semnificative a încrederii consumatorilor din România", comentează Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

În ultimul an, creditul privat a înregistrat o creştere cu 3,5%, până la 207,9 miliarde lei, datorită avansului cu peste 8% a împrumuturilor în valută. Creşterea ar putea accelera uşor anul viitor, dar va rămâne mult sub ritmul înregistrat în 2006-2007.

Rozalia Pal, economistul şef al UniCredit Ţiriac Bank, spune că soldul împrumuturilor acordate populaţiei şi companiilor ar putea avansa cu 7,7% anul viitor.

Şi Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, se aşteaptă ca soldul împrumuturilor să crească în 2011. "Consider că creditele cu garanţii imobiliare vor fi preferate în continuare de bănci în defavoarea creditelor de nevoi personale, astfel că creditarea în euro a populaţiei va înregistra o dinamică pozitivă", apreciază Hăncilă.