Tentativele de asasinat la adresa lui Ion C. Brătianu (IV)/ de Cătălin Fudulu

Ziarul Financiar 06.01.2011

Ca şi la precedenta tentativă de asasinat, a continuat moda trimiterii telegramelor de felicitare. A doua zi, cca 500 de bucureşteni au mers la Ministerul de Interne, iar o delegaţie a acestora (Bechianu, Bursan, Bărbulescu, Duţulescu, Rădulescu ş.a.) a fost primită în audienţă în cabinetul premierului, unde cetăţeanul Bursan l-a felicitat pe Brătianu: "Pe vremea când dumneavoastră luptaţi ca să ne daţi libertăţile, erau guvernele care ne ameninţau cu asasinatele; azi când sunteţi la guvern, ştim cine sunt acei cari vă ameninţă din nou cu asasinatul".

Brătianu nu a uitat să le mulţumească, considerând că manifestarea de simpatie la adresa sa a stigmatizat asasinatele politice: "Şi noi am fost în opoziţie şi am luptat contra uzurpatorilor de libertăţi, dar nu ne-am folosit niciodată de asemenea arme. De câte ori amicii nu mă opreau să iau cuvântul în întruniri de teamă să nu fiu omorât. Eu le răspundeam că nu-mi e teamă şi ştiţi de ce? Pentru că aveam cu noi opinia publică şi dacă cineva ar fi îndrăznit să se atingă de vreunul dintre noi, apoi adversarii toţi ar fi plătit cu capetele lor (…). Vă sunt recunoscător de iubirea ce-mi arătaţi".

Ieşind apoi în balcon, premierul s-a adresat mulţimii din curtea ministerului, fiind aclamat minute în şir. În aceeaşi dimineaţă, membrii Consiliului Comunal al Capitalei au mers la Brătianu şi l-au felicitat pentru că a scăpat neatins de glonţul care îi era adresat. De asemenea P.S.S. Arhiepiscopul Inocentie, locţiitorul Mitropolitului Primat, l-a felicitat în numele clerului.

În seara aceleiaşi zile, în urma invitaţiei lui Iordache Ionescu, s-a desfăşurat în Bucureşti o manifestaţie cu torţe şi muzică. Grupul de oameni, strigând: "Ura! Trăiască domnul I.C. Brătianu!", a mers pe traseul Str. Lipscani - Calea Victoriei -Str. Vămii - Str. Colţea şi s-a oprit la casa lui Brătianu. Pentru că nu l-au găsit la domiciliu, simpatizanţii au mers la Ministerul de Interne (prin Str. Regală). De această dată, mulţimea nu a mai încăput în curtea ministerului.

Ieşit în balcon, "omul de oţel" a ascultat discursul lui N. D. Moroianu: "Ilustre cetăţene! Pentru a doua oară fii vitregi ai ţării au înarmat braţul asasinului. Providenţa te-a scăpat! Acea providenţă care te-a ales ca tu să conduci la liman bun destinele iubitei noastre Patrii. Cerul te-a scăpat ca, prin cunoscuta-ţi activitate şi patriotismul tău nemărginit, să termini opera de românism ce ai început (…). Să trăieşti spre binele Ţării Tale!".

I.C. Brătianu a constatat că atentatul avea şi părţile lui bune, întrucât i-a oferit posibilitatea să stabilească un contact direct cu cetăţenii. Nu a iertat opoziţia, despre care considera că se compunea din drojdiile vechilor partide şi că reprezentanţii acesteia s-au înşelat atunci când au crezut că vor putea să ajungă la putere prin intermediul unui asasinat.

CĂTĂLIN PETRUŢ FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti (2006). A colaborat sau colaborează la revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document, Magazin Istoric, Historia (redactor în perioada 2002-2004), Dosarele Historia (redactor-şef în perioada 2002-2004), Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava şi Valahica, Ziarul de Duminică, însumând peste 250 de articole, publicate în periodice şi volume colective, şi peste 20 de comunicări la sesiuni de comunicări ştiinţifice.