Firmele mici pot opta până la 31 ianuarie dacă vor să fie tratate ca microîntreprinderi şi să plătească impozit de 3% pe venituri

Autor: Razvan Voican 06.01.2011

Firmele care la 31 decembrie 2010 îndeplineau condiţiile pentru a fi tratate de Fisc drept microîntreprinderi au timp până la sfârşitul acestei luni să opteze pentru acest statut fiscal care permite înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul de 3% asupra veniturilor. Ministerul Finanţelor precizează că nu este luat în considerare statutul de microîntreprindere recunoscut la 31 decembrie 2009, conform legislaţiei de la acea dată.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a reintrodus în Codul fiscal impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, stabilit la 3%.

O firmă este considerată microîntreprindere dacă are de la 1 până la 9 angajaţi, veniturile anuale nu depăşesc 100.000 de euro, iar statul sau autorităţile locale nu deţin cote de capital. Nu sunt acceptate firmele de consultanţă şi management sau din domeniul jocurilor de noroc.

Statutul de microîntreprindere este pierdut începând cu anul fiscal următor celui în care una dintre condiţiile prevăzute de Codul fiscal nu mai este îndeplinită. Dacă în cursul anului veniturile trec de 100.000 de euro, Fiscul va percepe impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit plafonul.

Calculul şi plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor vor fi făcute trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul. Până la acelaşi termen trebuie depusă o declaraţie de impozit pe venit. Valoarea caselor de marcat cumpărate se deduce din baza impozabilă, alături de venituri aferente costurilor stocurilor de producţie sau serviciilor în curs de execuţie, sau de veniturile din despăgubiri de la societăţi de asigurare.