Petrom, printre cele mai profitabile deţineri ale americanilor de la Artio Global

Autor: Andrei Chirileasa 17.01.2011

Fondurile de investiţii administrate de grupul american Artio Global (fosta divizie de administrare a investiţiilor a băncii elveţiene Julius Baer) au vândut în ultimii ani mai multe dintre participaţiile deţinute pe Bursa de la Bucureşti, însă au rămas ferme pe poziţie până în prezent în cazul Petrom (SNP), companie la care deţineau la finele lunii octombrie circa 1,43% din acţiuni.

Petrom şi BRD au fost practic primele investiţii ale Julius Baer pe Bursa de la Bucureşti, unde grupul este prezent încă din 2001.

Americanii au înregistrat câştiguri semnificative pe cele două acţiuni, intrând la cumpărare la scurt timp după listare, când preţurile acestora erau chiar sub valoarea nominală a acţiunilor (valoarea la care acţiunile sunt înregistrate în capitalul social). Astfel, la Petrom au cumpărat la 0,1 lei, iar acum preţul se apropie de 0,37 de lei.

În octombrie 2004, Julius Baer ajunsese să deţină 1% din acţiunile Petrom şi 1,4% din acţiunile BRD, în valoare de circa 38 mil. euro. Astfel, americanii au fost printre puţinele fonduri străine care au prins perioada de maxime a Bursei de la Bucureşti din anii 2005-2007, ajungând în iulie 2007, când BVB şi-a atins maximele istorice, să controleze prin două fonduri un portofoliu de peste 500 de milioane de dolari. Activele totale ale celor două fonduri se ridicau în acel moment la 32 de miliarde de dolari.

A urmat însă căderea pieţei, iar americanii şi-au văzut câştigurile evaporându-se. Scăderea prelungită a pieţelor i-a determinat să vândă din participaţii, uneori chiar în pierdere, cum a fost în cazul companiei hoteliere Intercontinental, unde a intrat în iunie 2007 şi a ieşit în noiembrie 2008, cu o pierdere de 3,5 mil. euro.

Astfel, dintre cele 25 de participaţii pe care fondurile Artio Global International Equity şi Artio Global International Equity II le aveau pe Bursă în iulie 2007, la finele lunii octombrie mai rămăseseră doar 18, şi acelea subţiate.

De exemplu, în cazul BRD, acestea au vândut circa 0,6% din acţiuni, ajungând de la 1,46% în luna iulie 2007 la 0,84% în octombrie 2010.

Petrom este singura companie locală la care americanii nu au vândut până acum acţiuni, ci dimpotrivă, au continuat să acumuleze până la începutul lui 2009.

Au existat în ultimii ani şi tranzacţii cross, prin care primul fond i-a vândut celuilalt pachete de acţiuni, însă per ansamblu, deţinerea a crescut sau s-a menţinut constantă.

Vânzările de acţiuni Petrom ale Julius Baer din ultima perioadă ar putea marca o schimbare a strategiei fondurilor americane, în condiţiile în care listarea Fondului Proprietatea va schimba radical configuraţia Bursei de la Bucureşti.

Deşi nu au mai fost activi la cumpărare în ultimii doi ani, preferând doar să-şi conserve participaţiile sau să mai vândă din ele, americanii ar putea fi interesaţi de achiziţia unui pachet de acţiuni la Fondul Proprietatea, care se anunţă cea mai fierbinte afacere din prima parte a acestui an.

În prezent, cele două fonduri administrate de Artio Global Investors au plasamente de circa 130 mil. dolari pe Bursa de la Bucureşti dintr-un total al activelor de 18 miliarde de dolari.