Analiştii cred că sunt posibile câteva zile de corecţii pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 23.01.2011

Bursa a scăzut şi vineri, cu 1,17%, pentru a patra oară în acest an, contrar liniei ascendente a pieţelor externe, însă mulţi investitori au absentat de la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fost de numai 11,8 mil. lei (2,7 mil. euro).

Analistul firmei de brokeraj Tradeville Dragoş Dărăbuţ crede că în ultimele 3 - 4 săptămâni bursa locală şi-a recăpătat statutul de piaţă emergentă întrucât a avut un ritm mai alert de creştere în comparţie cu pieţele din economiile dezvoltate.

"Indicele BET-C (indicele general al BVB-n.red.) a crescut cu 13%, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 3%, iar piaţa locală a închis pe roşu doar 4 din ultimele 17 şedinţe de tranzacţionare. În aceste condiţii, cred că după patru săptămâni de creşteri consecutive câteva zile sau săptămâni de corecţii sunt de aşteptat şi chiar pot fi considerate normale", a declarat Dărăbuţ.

El a amintit că în România nu s-a schimbat nimic fundamental de la începutul anului şi consideră că evoluţia bursei a fost determinată de optimismul investitorilor ca urmare a apropierii listării Fondului Proprietatea.

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de joi, însă ulterior în piaţă au fost introduse mai multe ordine de vânzare decât de cumpărare. Astfel, indicii bursei au scăzut sub nivelurile de la finalul sesiunii anterioare.

Unii brokeri cred că această corecţie a fost determinată de marcările de profit ale unor speculatori, întrucât acţiuni precum BRD au scăzut mai accelerat şi pe volume mai mari decât media pieţei. Totodată, ei nu exclud posibilitatea ca unii investitori să vândă pentru a dispune de lichidităţi în momentul listării Fondului Proprietatea şi să cumpere aceste acţiuni.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,91%. Variaţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), acestea scăzând în medie cu numai 0,12%. "Indicii americani sunt în apropierea unor niveluri de rezistenţă care, cel puţin pe termen scurt, ar putea conduce la o reaşezare a pieţei spre niveluri mai joase de preţ", a mai spus Dărăbuţ.

Acţiunile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) s-au clasat pe primele două poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 3,6 milioane lei şi, respectiv, de 2,3 milioane lei.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu titluri de stat, produse structurate şi unităţi de fond în valoare cumulată de 2,5 milioane lei (404.000 de euro).

Pe piaţa RASDAQ, operaţiunile au cumulat 1,2 milioane lei, iar 81% din lichiditate a fost asigurată de un deal cu 1,07% din titlurile Foraj Sonde Târgu Mureş (FOSP) în valoare de 1 milion de lei. Tranzacţia a fost realizată la 250 lei, preţ cu 78,44% peste cea mai recentă cotaţie.

Pe piaţa principală, cea mai recentă operaţiune cu acţiunile companiei a fost realizată la 13 ianuarie, la preţul de 140,1 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,9%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu cel mult 1,2%.