Siria nu va avea soarta Egiptului, spune preşedintele ţării

Autor: Catalina Apostoiu 31.01.2011

Preşedintele Siriei Bashar al-Assad, care a moştenit un regim aflat la putere de patru decenii, a declarat într-un interviu în cotidianul The Wall Street Journal că va depune eforturi pentru introducerea mai multor reforme de ordin politic în ţara sa. Aceasta este una dintre puţinele apariţii ale liderului sirian în presa occidentală, ceea ce indică modul în care revolta violentă din Egipt forţează liderii din întreaga regiune să-şi regândească modul de a conduce.

Conform preşedintelui sirian, protestele din Egipt, Tunisia şi Yemen vor aduce o "nouă eră" în Orient, iar liderii arabi vor fi nevoiţi să facă mai mult pentru a veni în întâmpinarea aspiraţiilor în creştere de ordin politic şi economic ale popoarelor lor.

Liderul sirian, care i-a succedat tatălui său în 1999, a menţinut dintotdeauna un control strict asupra ţării sale, netolerând protestele. Totuşi, Assad a declarat că va dispune de mai mult timp pentru a aduce schimbări decât a avut preşedintele egiptean pentru că poziţiile sale antiamericane şi confruntarea cu Israelul i-au asigurat relaţii mai bune cu clasa de mijloc a poporului său.

"Siria este stabilă. De ce? Pentru că trebuie să ai legături foarte strânse cu credinţele poporului. Aceasta este problema principală", a declarat Assad.

Preşedintele sirian a declarat că va implementa reforme politice în acest an menite să iniţieze alegeri municipale, să confere o putere sporită organizaţiilor non-guvernamentale şi să pună bazele unei noi legislaţii în domeniul media. Assad a făcut deja ajustări pentru a relaxa genul de presiuni economice care au contribuit la declanşarea protestelor din Tunisia şi Algeria: Damascul a renunţat la un plan iniţial de a retrage subvenţiile care menţin costurile de trai scăzute pentru sirieni, dar care seacă bugetul naţional.