Raiffeisen s-a răzgândit: Creditul "Frankenstein" e bun

Autor: Liviu Chiru 31.01.2011

Austriecii de la Raiffeisen Bank şi-au schimbat surprinzător poziţia faţă de aplicarea Ordonanţei 50/2010, pe care o criticau vehement în toamna trecută, iar acum anunţă că nu vor denunţa actele adiţionale acceptate tacit, deşi au această posibilitate.

În octombrie anul trecut, Steven van Groningen, preşedintele băncii, caracteriza în termeni precum "credit Frankenstein" produsele rezultate în urma modificărilor cerute de ordonanţă, respectiv prin trecerea de la o dobândă variabilă la discreţia băncii la una de tip "indicator independent Ă marjă fixă". "În dorinţa de a aduce transparenţă, OUG50 a creat un credit Frankenstein, cu o mare parte din părţile variabile de cost prinse în marja fixă. Transparent, poate. În interesul clientului? Nu", argumenta atunci Van Groningen.

Doar trei luni mai târziu, Radu Topliceanu, directorul ariei clienţi retail din Raiffeisen, prezintă o viziune radical diferită. "Considerăm calculul dobânzii legat de un indicator cum este Euribor sau Robor un calcul transparent şi mai uşor de urmărit de client", a spus Topliceanu. El spune că banca a preferat în decembrie să nu transmită către clienţi majorarea indicatorului Robor, deşi avea acest drept conform contractului.

Van Groningen explica atunci că în marja fixă, calculată ca diferenţă între dobânda curentă şi nivelul indicatorului (Euribor era atunci la minime istorice, de sub 1% pe an) va fi conservat nivelul ridicat al costurilor de finanţare de la acel moment. Astfel, riscul este ca în viitor costul creditului să urce odată cu Euribor, iar clientul nu ar putea să beneficieze de reducerea altor componente ale costului de finanţare, precum prima de risc de ţară.

Deocamdată, Raiffeisen nu a înregistrat solicitări din partea clienţilor de denunţare a actelor adiţionale. Atât clienţii, cât şi banca au dreptul de a face această opţiune până la începutul lunii martie.