Analiştii: FP nu trebuie văzut ca un medicament miraculos

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 02.02.2011

Bursa a crescut miercuri cu 1,91%, pentru a doua şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au condus detaşat în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 65,1 mi. lei (15,3 mil. euro), şi au asigurat 84% din rulaj.

Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville, arată că investitorii au fost precauţi şi uşor confuzi în ultimele şedinţe, după ce piaţa a crescut în prima parte a lunii ianuarie şi ulterior a trecut pe scădere.

"Este greu de spus dacă s-a terminat corecţia, iar în SUA nici nu se poate vorbi despre o corecţie având în vedere că indicii americani s-au depreciat doar într-o singură şedinţă. Din punct de vedere tehnic, cotaţia indicelui BET a invalidat astăzi canalul descendent conturat în ultimele două săptămâni, iar acesta este un semnal pozitiv. Cu toate acestea, indicii americani se tranzacţionează la niveluri foarte ridicate, deci ne putem aştepta la alte corecţii în următoarele săptămâni", a declarat Dărăbuţ.

La finalul sesiunii, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate analizate de indicele BET au fost tranzacţionate la preţuri în creştere în medie cu 1,11%, în timp ce titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,26% sub nivelul de marţi.

În total au fost transferate acţiuni FP reprezentând 0,74% din titlurile fondului,

Cea mai mare parte a rulajului titlurilor FP a provenit din două tranzacţii negociate cu 0,48% din acţiunile fondului, de 42 milioane lei. La puţin timp după ora 13:00 a fost cedat direct pe piaţa principală un pachet de titluri FP reprezentând 0,1% din capitalul social, pentru 8,8 milioane lei. Ultima operaţiune cu acţiunile FP a fost realizată la 0,635 lei, preţ în creştere cu 1,93%.

Şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR Mihai Iulian Căruntu spune că efectele listării FP asupra altor acţiuni vor fi vizibile treptat în acest an, în primul rând prin majorarea volumelor de tranzacţionare a titlurilor lichide.

"Fondul Proprietatea nu trebuie văzut ca un medicament miraculos pentru piaţă, singurul efect indirect benefic fiind acela de a direcţiona investitorii străini care ar lua poziţii pe FP şi către alte tilturi lichide. Acesta este un proces care ia mult mai mult timp decât şi-ar dori speculatorii sau investitorii români de cursă lungă şi cred că în acest sens trebuie să vedem evoluţia Bursei în scurtul timp după listarea FP", a declarat Căruntu.

El consideră că acţiunile FP vor fi tranzacţionate pentru o perioadă îndelungată la discounturi de peste 30 - 35% faţă de valoarea activului net oficial, ca urmare a presiunii la vânzare puse de investitorii care au cumpărat titlurile pe piaţa "gri" la un preţ mai mic. Alt punct slab al FP identificat de analist este lipsa perspectivelor de îmbunătăţire a administrării principalelor participaţii la companiile din portofoliu, în special la cele nelistate.

"Cred că nu este întâmplător că acţiunile FP se tranzacţionează la discounturi relativ apropiate de discount-urile pe care piaţa le recunoaşte în cazul celor mai lichide SIF-uri (SIF Moldova şi SIF Oltenia). O îmbunătăţire a evaluării FP din acest punct de vedere faţă de SIF-uri este posibilă în timp, dar nu cred în diferenţe substanţiale", a mai spus Căruntu.