Brokerii spun că SIF-urile se îndreaptă către noi minime anuale

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 15.02.2011

Bursa a crescut marţi cu 0,24%, într-o piaţă în care unii investitori au fost mai activi la tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), după ce aceste titluri au atins pragul psihologic de 0,6 lei spre finalul şedinţei, pentru prima dată de la listare. Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România, nu crede că discuţiile din mediul politic privind schimbarea premierului Boc cu un independent au avut impact în rândul investitorilor.

"Nu văd să fi fost vreo influenţă, nici măcar în ceea ce priveşte acţiunile SIF-urilor, unde de obicei mişcările sunt mai vizibile la unele ştiri. Pe aceste titluri s-a simţit în ultima săptămână o presiune la vânzare. Dacă pentru sectorul bancar observăm o menţinere a interesului prin relativa stabilitate a preţurilor, arătând mai degrabă o consolidare prelungită, nu acelaşi lucru îl putem spune despre sectorul SIF-urilor unde continua presiune la vânzare pare să împingă indicele BET-FI către noi minime ale anului. Singurele mişcări mai vizibile sunt pe companiile care au publicat rezultate financiare remarcabile, gen Compa şi Azomureş", a declarat Avram.

Totodată, el consideră că investitorii nu au fost influenţaţi de informaţiile publicate marţi de INS privind scăderea PIB anul trecut cu 1,2%, mai puţin decât estimările oficiale ale autorităţilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%.

"Sunt două lucruri importante la care se uită investitorii străini. În primul rând România trebuie să îşi recapete statutul de «investment grade» şi, totodată, este necesară o promovare la nivelul de «emerging market» de la «frontier market». A doua condiţie se poate realiza prin creşterea free-float-ului la Petrom şi Transgaz prin ofertele secundare anunţate de stat. Această promovare înseamnă introducerea pieţei româneşti în indicele MCSI Emerging Markets", a declarat Avram.

Primele zece titluri în funcţie de lichiditate au menţinut indicele BET la nivelul de luni, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au crescut în medie cu 0,27%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se plaseze pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 25,9 milioane lei, şi au asigurat 62% din lichiditatea bursei.

Ultimul transfer cu titlurile FP a fost realizat la 0,6 lei, preţ în scădere cu 1,4%. Cotaţia este cea mai redusă de la listarea Fondului la Bursă în 25 ianuarie.

Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction, afirmă că interesul redus pentru tranzacţionare, exceptând titlurile FP, este explicabil, în condiţiile în care investitorii care au vrut să cumpere acţiuni la FP au achiziţionat, însă nu au intrat şi pe alte titluri.

"Mai plastic exprimat, cu o floare nu se poate face primăvară. În prezent speculatorii şi vânzătorii iniţiali pe acţiunile FP sunt cei mai activi în piaţă. Faptul că pieţele externe au evoluţii care asigură randamente satisfăcătoare pentru investitorii semnificativi de acolo face ca privirile către pieţele emergente să fie orientate într-o măsură mai redusă, iar în cazul pieţelor precum România oportunităţile sunt mai greu de identificat şi valorificat", a afirmat Bărbulescu.