Analiştii prevestesc dobânzi mai mari şi întărirea leului din cauza ameninţării inflaţiei

Autor: Voican Razvan 28.02.2011

Confruntată cu perspectiva unei noi ratări a ţintei de inflaţie, BNR a început să lupte cu scumpirile prin intervenţii indirecte pe piaţa valutară care susţin întărirea leului în raport cu euro şi astfel poate fi temperată presiunea asupra preţurilor mărfurilor din import, apreciază analiştii băncilor.



Creşterile de preţuri înregistrate de la începutul anului şi riscul unor scumpiri suplimentare ar putea antrena reacţii din partea BNR atât prin majorarea treptată a dobânzilor de pe piaţa monetară, cât şi prin întărirea leului.

"Este din ce în ce mai probabil că ţinta de inflaţie pentru anul acesta va fi ratată (3% plus/minus un punct procentual), fiind ameninţată şi ţinta pentru 2012 (tot de 3%), iar în acest context probabil că banca centrală va înăspri progresiv condiţiile de lichiditate de pe piaţa monetară", scriu analiştii ING Bank într-un raport dedicat problemei inflaţiei.

În viziunea lor, perspectiva dobânzilor ROBOR la trei luni - un indicator important pentru costul creditelor în lei - s-ar putea inversa spectaculos pe parcursul anului: în locul unei scăderi anticipate iniţial de la 5,5% în trimestrul I, la 5,3% în T4, noul scenariu prevede o creştere de 6% în T1 până la aproape 7% în T4, în condiţiile în care dobânda-cheie a BNR ar urma să stea îngheţată la nivelul actual de 6,25% pe an. Implicit, ING anticipează aprecierea leului până la un curs de 4,20 lei/euro la sfârşitul lui 2011, respectiv 4,05 lei/euro în 2012. În acelaşi timp analiştii Erste/BCR nu găsesc altă explicaţie pentru întărirea vizibilă a leului din ultimele zile decât posibile intervenţii indirecte ale BNR, făcute din teama că inflaţia ar putea rămâne prea ridicată. Ieri, cursul calculat de BNR a rămas sub pragul de 4,22 lei/euro, însă la Banca Centrală Europeană, care culege datele mai târziu, a ieşit un curs chiar de 4,2057 lei/euro.

"Incertitudinea geopolitică a fost în mod evident contracarată de speculaţiile privind o schimbare de direcţie din partea BNR. Banca centrală ar putea favoriza o întărire a leului ca reacţie la presiunile inflaţioniste, alimentate suplimentar de recenta creştere a preţului petrolului", scrie într-un raport Rainer Singer, şeful departamentului de cercetare pe regiune din Erste Group.

BCR notează că în ultimele şapte luni preţul carburanţilor a crescut cu 10%, iar cel al alimentelor cu 7% (conform statisticilor oficiale), remarcând că "nu este puţin lucru având în vedere că aceste două categorii de mărfuri cumulează o pondere de 45% în coşul pe baza căruia este calculat indicele preţurilor de consum".

Erste/BCR vede euro la 4,1 lei în decembrie.

Pe de altă parte, Dan Bucşa, şeful departamentului cercetare din Bancpost, crede că euro ar putea sări înapoi la 4,25 lei sau chiar mai sus dacă cifrele privind evoluţia economiei în T2 vor dezamăgi în raport cu aşteptările pieţei legate de încheierea recesiunii în T1. Acelaşi efect s-ar produce pe termen mai lung dacă ritmul revenirii economice se dovedeşte prea lent: FMI prognozează o creştere a PIB de 3,5% în 2012, în timp ce Bancpost nu vede posibil mai mult de 1,5% pe datele disponibile.

Cât priveşte dobânzile de pe piaţa monetară, Bucşa crede că acestea ar putea rămâne deasupra pragului de 5% pentru maturităţile mai mari de trei luni dacă cea mai mare parte a intrărilor de valută va veni tot de la instituţiile financiare internaţionale şi nu de la investitori privaţi.

Taboul actual apare însă contradictoriu: pe de-o parte, BNR ar favoriza întărirea leului, însă ieri a injectat pe piaţă lichidităţi de 2,18 mld. lei la dobânda de 6,25% în prima operaţiune repo (cash contra titluri de stat) realizată în ultimul an. Pentru a treia zi la rând dobânda interbancară pe o zi staţiona la peste 6%, urcând dimineaţă chiar la 6,5%.