Pe termen mediu Bursa va creşte, susţinută de revenirea economică

Autor: Musgociu Stefan-Pompi 02.03.2011

Bursa a scăzut uşor şi miercuri, cu 0,46%, pentru a doua şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 28,5 milioane lei, sumă din care peste 50% a fost asigurată în continuare de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, crede că cei mai mulţi investitori au trecut pe poziţii de aşteptare, neavând încredere într-o direcţie anume a pieţelor externe, care au avut într-o singură zi mişcări de la plus 1% spre minus 1%. "În acest moment piaţa încearcă să găsească o direcţie, dar din moment ce şi pe plan extern bursele oscilează şi incertitudinile din Orient se menţin, cred că va mai dura ceva până când se va clarifica direcţia. Oricum, pe termen mediu cred că bursa va mai creşte în România, acest lucru fiind determinat şi de estimările privind o posibilă revenire pe creştere a economiei. Deja unii jucători mari încep să ia poziţii long pe piaţa noastră, un exemplu fiind deal-urile cu acţiuni BRD de la finalul anului trecut şi prin care BERD a ieşit din acţionariat", a declarat Tod.

La deschidere piaţa a scăzut cu aproape 0,9%, însă după prima oră cotaţiile au revenit uşor spre valorile de la finalul şedinţei de marţi. Totuşi, mulţi investitori au trecut pe poziţii de aşteptare şi nu au realizat tranzacţii.

Operaţiunile cu acţiuni au cumulat 28,5 mil. lei (6,7 mil. euro), sumă cu 38% sub rulajul de marţi, de 45,6 milioane lei (10,8 milioane euro).

Cea mai recentă operaţiune cu titlurile FP a fost realizată la 0,61 lei, preţ cu 0,49% sub ultima cotaţie de marţi.

"Fondul Proprietatea, din păcate, nu reuşeşte să ţină pasul cu piaţa, acest lucru datorându-se şi lipsei de ştiri favorabile dinspre acest emitent. Singurul lucru pozitiv este reprezentat de rezultatele foarte bune ale Petrom, un emitent important în portofoliul Fondului", a afirmat Tod.

Primele zece titluri în funcţie de lichiditate au încheiat ziua la preţuri în scădere pe medie cu 0,48%. Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a crescut cu 0,5%.

Acţiunile FP au fost urmate în topul rulajelor de titlurile SIF Oltenia - 2,7 mil. lei şi SIF Moldova (SIF2) - 1,9 mil. lei. Titlurile SIF Oltenia au coborât cu 0,48%, la 1,453 lei, în timp ce acţiunile SIF Moldova au avansat cu 0,98%, la 1,345 lei. Unii investitori au realizat şi operaţiuni cu titluri de stat, produse structurate, contracte futures şi unităţi de fond în valoare cumulată de 6,8 mil. lei (1,6 milioane euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB, de 35,4 milioane lei (8,4 milioane de euro), a fost cu 25% mai redusă decât rulajul din şedinţa precedentă, de 46,9 milioane de lei (11,1 milioane de euro).

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene îşi temperaseră corecţiile la cel mult 0,8%. Linia era urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu până la 0,7%. Bursele din Cehia şi Rusia avansau însă cu 0,1% şi respectiv 0,7%.