Firmele mici îşi revin mai repede decât marile corporaţii, spune şeful OTP

Autor: Liviu Chiru 02.03.2011

Firmele mici şi mijlocii, care au suferit cel mai mult anul trecut pe fondul prăbuşirii afacerilor, încep acum să îşi revină şi uneori situaţiile lor financiare arată chiar mai bine decât cele ale companiilor mari, spune Laszlo Diosi, şeful OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar maghiar.

"Vom merge pe finanţarea IMM-urilor (întreprinderi mici şi mijlocii - n. red.) anul acesta", a spus Diosi la o întâlnire cu jurnaliştii. OTP, un jucător de talie medie cu active de circa un miliard de euro, include în segmentul IMM firmele cu afaceri de până la 2 milioane de euro anual.

În urmă cu un an, Diosi spunea că firmele mici suferă cel mai mult în criză, pentru că nu aveau rezerve şi nici posibilitatea să obţină economii semnificative din tăierea costurilor. Acum, el remarcă o redresare surprinzătoare a afacerilor mici, în timp ce companiile mari se confruntă încă cu probleme. De altfel, OTP a avut pierderi în a doua jumătate a anului trecut după ce a fost nevoită să provizioneze o serie de credite de valoare mare acordate unor dezvoltatori imobiliari.

Diosi a lăsat ieri să se înţeleagă că banca a provizionat aproape integral expunerile pe sectorul de real-estate, dar a arătat şi o notă de optimism.

"Cred că multe proiecte îşi vor reveni şi vom avea reluări de pro­vizioane şi de 100%. Am vorbit cu mulţi dezvoltatori şi chiar investitori străi­ni, care sunt interesaţi să înceapă acum noi proiecte, pentru că în doi-trei ani, până când le vor finaliza, economia îşi va fi revenit."

Pe primele nouă luni din 2010 OTP a înregistrat o pierdere de peste 15 milioane de euro, din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele, faţă de un câştig modest în perioada similară din 2009. Grupul maghiar va comunica bursei de la Budapesta rezultatele financiare pe întregul an 2010 pe 4 martie, iar filiala locală nu publică informaţii decât ulterior.

Diosi anticipa încă din vara trecută că 2010 va fi încheiat cu o pierdere, dar era optimist pentru 2011. "Vom face profit anul acesta", a întărit el ieri.

Căutăm firme cu management bun, nu sectoare anume

Selecţia între firmele viabile şi cele care nu fac faţă crizei se face doar prin calitatea managementului, spune Gabriel Creţu, director canale de distribuţie şi managementul sucursalelor la OTP Bank.

"Clientul pe care îl căutăm noi este managerul raţional. Nu există sectoare interzise, pe care să nu intrăm", a spus Creţu. El remarcă faptul că firme cu profiluri asemănătoare de business au ajuns în insolvenţă sau dimpotrivă, au lichidităţi excedentare, în funcţie de deciziile luate de manageri.

OTP Bank a finanţat un studiu realizat de Facultatea de ştiinţe economice şi gestiunea afacerilor (FSEGA) din ca­drul Universităţii Babeş-Bolyai care arată că ponderea persoanelor implicate în iniţiative antreprenoriale este scăzută în România faţă de alte state aflate într-un stadiu similar de dezvoltare. "Dacă ne uităm la ţările cu nivel de dezvoltare ca al României, am depăşit doar Rusia în 2010", a spus Lehel-Zoltan Gyorfy, lector universitar în cadrul FSGA.

Gabriel Creţu spune că în România lipsesc inclusiv poveştile de succes ale unor întreprinzători care să fi făcut avere plecând cu o afacere de la zero.