Alimentele continuă să se scumpească

Autor: Livadariu Andreea 03.03.2011

Preţurile alimentelor au atins un nou record în februarie, iar preţurile pentru cereale îşi vor continua creşterea în următoarele luni, orezul fiind singurul aliment care mai ţine încă lumea departe de o criză alimentară, potrivit Agenţiei pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU, scrie Bloomberg.

Indicele preţurilor alimentelor, calculat pe baza unui grup de 55 de produse, a crescut luna trecută cu 2,2%, până la 236 de puncte, faţă de valoarea de 230 de puncte din ianuarie, reprezentând a opta creştere lunară consecutivă.

Preţul grâului pe bursa de la Chicago a crescut cu 58% în ultimele douăsprezece luni, cel al porumbului a crescut cu 87%, în timp ce preţul pentru orez s-a majorat cu numai 6,5%.

Alimentele vor continua să se scumpească în prima jumătate a acestui secol, ca urmare a creşterii populaţiei, a veniturilor tot mai mari, a recoltei tot mai scăzute de cereale şi a schimbărilor climaterice, este de părere Ross Garnaut, consilier guvernamental pe probleme de climă în Australia.

În consecinţă, este necesar ca producţia de mâncare să ţină pasul cu cererea şi să se majoreze cu 70% până în anul 2050, întrucât se aşteaptă o creştere a populaţiei globului la 9 miliarde de oameni, iar produsele din carne şi cele lactate nu vor putea face faţă cererii de consum, provenită din creşterea veniturilor. Creşterea preţurilor produselor din carne se explică şi prin faptul că pentru un kilogram de carne de porc sunt necesare 3,5 kilograme de furaje, potrivit Departamentului american pentru Agricultură.

Cotaţiile laptelui pe bursa de la Chicago au crescut cu 15% luna trecută, după ce în luna ianuarie acestea au avansat cu 26%. De asemenea, preţul zahărului brut a crescut anul trecut cu 37%.