Bancpost: Şanse aproape nule ca BNR să reducă dobânda

Autor: Claudia Medrega 10.03.2011

Presiunile inflaţioniste suplimentare aproape anulează şansele reducerii ratei dobânzii cheie în 2011, dacă ţinem cont de explicaţiile anterioare date de Consiliul de Administraţie al BNR ca motivare a deciziilor de politică monetară, spune Dan Bucşa, şeful departamentului cercetare al Bancpost.

"Sperăm că rata dobânzii de politică monetară nu va fi majorată, deoarece creşterile de preţuri sunt generate în cea mai mare parte de şocuri de ofertă pe care politica monetară nu ar trebui să le contracareze. BNR ar putea suplini menţinerea dobânzii oficiale ridicate prin reducerea rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor în lei, pentru a creşte lichiditatea pieţei interbancare (cu impact benefic asupra dobânzilor interbancare şi a finanţării deficitului bugetar)", spune Bucşa.

Dobânda de politică monetară este setată la 6,25% din luna mai a anului trecut.

Referindu-se la creşterea surprinzătoare a preţurilor de consum, Bucşa a spus că surpriza a venit din scumpirea accelerată a alimentelor. "Luna trecută, indicele agregat al preţurilor alimentelor calculat de FAO a crescut mai puţin decât în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011 şi leul s-a apreciat atât faţă de euro, cât şi faţă de dolar. Ne aşteptam ca inflaţia lunară să rămână ridicată în februarie 2011 din cauza majorărilor preţurilor alimentelor".

Care sunt şansele ca BNR să atingă ţinta de inflaţie în acest an?

Bucşa a explicat că impactul cererii interne slabe asupra ratei inflaţiei core3 (care exclude din indicele preţurilor de consum preţurile administrate, cele volatile ale unor alimente, ale combustibililor şi produselor din tutun) a fost foarte redus.

"Deşi consumul privat a scăzut în 2010 cu 1,8% (în termeni reali), preţurile influenţate de presiunile cererii agregate au crescut cu 4,2%. Chiar dacă excludem impactul TVA, majorarea preţurilor concomitent cu scăderea cererii indică rigidităţi structurale mari. În plus, aprecierea leului nu a putut compensa creşterea preţurilor alimentelor şi combustibililor pe pieţele internaţionale în primele două luni din 2011".

Preţul petrolului rămâne foarte ridicat din cauza situaţiei din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

"Deşi cererea internă este slăbită în urma recesiunii, consumul de alimente şi combustibili nu se reduce semnificativ atunci când preţurile cresc (cererea este inelastică la modificarea preţurilor) şi, ca urmare, atât alimentele, cât şi combustibilii s-ar putea scumpi în continuare dacă preţurile internaţionale continuă să crească"

Pentru preţurile alimentare există un efect de bază negativ: în perioada martie - iunie 2010, preţurile alimentare interne au crescut în medie cu doar 0,01%. În perioada martie - decembrie, creşterea medie lunară a fost de 0,54% (incluzând impactul majorării TVA). În primele două luni din 2011, creşterea medie lunară a preţurilor alimentelor a fost de 1,45%, a explicat Bucşa.