O companie listată valorează în medie cu 25% mai mult decât una închisă

Autor: Adrian Cojocar 13.03.2011
Posibilitatea acţionarilor minoritari ai unei companii de a-şi vinde acţiunile pe o bursă într-un timp util creşte valoarea respectivei afaceri cu circa 25%, susţine Răzvan Paşol, preşedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.

"Estimez că în medie pentru o companie închisă evaluarea acesteia poate creşte cu 25% în urma listării. Preţul unei companii depinde şi de alţi factori, precum structura acţionariatului, modul de promovare, precum şi conjuctura pieţei de capital din acel moment care influenţează valoarea primei de lichiditate", este de părere Paşol.

El dă ca exemplu listarea Fondului Proprietatea (FP), ale cărui acţiuni se tranzacţionau pe piaţa OTC înainte de listare la un preţ de circa 0,5 lei/titlu, iar în prima zi de listare pe Bursă, cotaţia acestor titluri a urcat cu aproape 30%, la 0,6495 lei. Titlurile FP s-au transferat pe bursă în prima lună la un nivel mediu de 0,615 lei, cu 23% peste preţurile practicate pe piaţa OTC, iar indicele bursier BET s-a apreciat cu 10% în aceeaşi perioadă, astfel că diferenţa de preţ plătită în plus în cazul fondului a fost de circa 15%.

"O companie mai mică va avea o primă de lichiditate mai scăzută, dar va fi totuşi o valoare în plus faţă de situaţia în care firma este închisă. Cred că dacă conjunctura de piaţă era mai favorabilă în momentul listării Fondului Proprietatea, prima de lichiditate ar fi fost mai ridicată. De asemenea, acţiunile unei companii închise se tranzacţionează mult mai greu decât se tranzacţionau titlurile FP pe piaţa OTC, aşa că prima de lichiditate în cazul fondului ar fi mai mare decât diferenţa de preţ care a rezultat între preţul de la bursă şi cel de pe OTC. Fondul Proprietatea este un exemplu foarte bun în acest sens, dar, din păcate, singular", a precizat Paşol.

El mai spune că atunci când o companie se listează pe bursă, conducerea are o evaluare internă a societăţii, dar pe care nu o face publică, astfel încât este greu de estimat cu exactitate care este diferenţa de preţ în plus pe care o plătesc investitorii de pe bursă.

"Cred că este vorba mai mult de un discount de nelichiditate care se aplică companiilor închise decât o primă de lichiditate pentru cele listate. Este adevărat că o companie listată valorează mai mult decât una închisă, dar depinde de free-float (acţiuni libere la tranzacţionare), de cât de vulnerabili se simt minoritarii în compania respectivă, de seriozitatea acţionarului majoritar să nu mute profiturile dintr-o companie în alta şi să nu dilueze fără motiv pe minoritari şi de cvorumul cu care se iau deciziile importante în societate", spune Florin Ilie, directorul departamentului pieţe de capital al ING Bank.

Nivelul primei de lichiditate depinde şi de încrederea pe care o au acţionarii minoritari în companie şi acest lucru este subiectiv, de la om la om, consideră Ilie.

Analistul mai spune că în condiţii ideale nivelul plătit în plus de investitorii de la bursă poate fi mai ridicat şi cu 50% faţă de o companie închisă, dar că aceste cazuri lipsesc de cele mai multe ori în practică, mai ales pe piaţa de la Bucureşti.

În ultimii ani minoritarii companiilor listate au avut probleme în a obţine un preţ rezonabil de ieşire din acţionariat atunci când proprietarii companiilor au dorit să delisteze firmele sau să ajungă la participaţii de control.