Chinezii vor cumpăra 200.000 hectare de teren agricol în străinătate, anul acesta

Autor: Gabriel Razi 16.03.2011

Cea mai mare companie agricolă din China intenţionează să achiziţioneze în acest an 200.000 de hectare de teren în Argentina, Brazilia, Venezuela, Australia, Filipine, Zimbabwe şi Rusia, scrie Chinadaily.com.cn

Companiile din China deţin deja peste 2 milioane de hectare în străinătate, dintre care 1,2 milioane ha în Filipine şi alte 700.000 ha în Laos.

Noua goană după aur: chinezii, arabii şi japonezii cumpără terenuri în toată lumea pentru că se tem de o criză alimentară

Sui Fengu, preşedintele companiei Heilongjiang Beidahuang Nongken Group, a declarat că investiţiile în terenuri agricole în străinătate au mai multe motivaţii.

"În Venezuela şi Zimbabwe, oferim forţă de muncă şi utilaje agricole în schimbul a 20% din recolte. În Australia achiziţionăm teren agricol, în timp ce în Brazilia sau Argentina îl închiriem", explică Sui Fengu.

Compania Heilongjiang Beidahuang Nongken Group este interesată investiţiile în terenul agricol din străinătate în încercarea de a controla pieţa alimentelor din regiunea Heilongjiang. În regiunea Heilongjiang din nordul Chinei trăiesc 38 de milioane de persoane.

Wang Yunkung, oficial chinez responsabil cu agricultura, a declarat că China este interesată de investiţiile în teren agricol în străinătate în contextul în care dispune de un număr mare de utilaje agricole care nu pot fi exploatate din cauza deficitului intern de teren agricol.

"Tările din America de Sud, spre exemplu, au teren agricol dar au nevoie de investiţiile şi utilajele noastre. În această regiune companiile noastre sunt binevenite. Este o soluţie win-win", explică Yunkung.