Cele mai influente 100 de personalităţi ale secolului XX

Autor: Stelian Turlea 16.03.2011

Oameni care au făcut istorie

Cele mai influente 100 de personalităţi ale secolului XX

Editura RAO

Cum mărturisesc autorii, cartea de faţă este doar o scurtă trecere în revistă a vieţii şi realizărilor primelor 100 de personalităţi ale secolului trecut, ale căror fapte, gânduri, ambiţi şi vise au avut efecte majore asupra lumii în care trăim, unele pozitive, altele negative. Personalităţile alese s-au remarcat în cinci domeniii - politică (34), cultură populară şi arte (23), ştiinţă şi tehnologie (18), afaceri şi comerţ (9), literatură sau filosofie (16). Personalităţile sunt ierarhizate de la 1 la 100, ceea ce lasă loc unei doze consistente de subiectivism, şi provin din 29 de ţări. Cele mai multe, 39, sunt americane sau s-au născut în America. Textele sunt însoţite de peste 200 de fotografii care captează momentele ce au făcut istorie. Realizările personalităţilor sunt plasate în contextul vremurilor în care au trăit, iar în domeniile artelor, ştiinţelor şi afacerilor sunt explicate conceptele novatoare. Surprinzător pentru genul acesta de carte, personalitatea aflată pe primul loc este Albert Einstein, locul doi - Henry Ford, locul al treilea - Papa Ioan Paul al II-lea, locul al patrulea - Walt Disney, locul al cincilea -Elvis Presley. Cartea este utilă, chiar dacă între cei 100 nu se află niciun român.

Traducere de Petru Iamandi.

Societatea necivilă

Anul 1989: implozia structurilor comuniste

Editura Curtea Veche

"În volumul Societatea necivilă, studiu original şi captivant, Stephen Kotkin consideră că ceea ce s-a întâmplat în 1989 nu a fost o explozie, în maniera celei de la Budapesta din 1956, ci o implozie. În analiza lui, nomenklatura a fost adevăratul gropar al regimurilor comuniste. Ea este, totodată, şi principalul beneficiar al privatizării sălbatice. În acest context, foştii disidenţi şi-au pierdut treptat relevanţa. Celor pe care el le numeşte reverii ale societăţii civile, Kotkin le opune o abordare ce subliniază transformarea istorică a celor care deţineau puterea într-o nomenclatură. Cu toate acestea, societatea civilă nu a fost doar o fantezie politică pe care au construit-o filosofii disidenţi idealişti, ci şi un mit politic capabil să mobilizeze publicul şi să inspire gândirea independentă şi protestele de masă. Miturile politice nu trebuie judecate (doar) pe baza criteriului de adevăr, a veracităţii lor, ci din perspectiva capacităţii de a deveni realitate: discursul despre societatea civilă a condus la renaşterea acesteia" (Vladimir Tismăneanu). Cuvânt-înainte de Vladimir Tismăneanu. Traducere din limba engleză de Cătălin Cîndea.

Stephen Kotkin este profesor de Istorie Modernă şi Contemporană la Universitatea Princeton şi, totodată, profesor de Relaţii Internaţionale la Şcoala "Woodrow Wilson". Este autorul unor cărţi de răsunet: Magnetic Mountain: Stalinism as a Civilization (Muntele magnetic. Civilizaţia stalinismului - 1995) şi Armageddon Averted: The Soviet Collapse 1970-2000 (Sfârşitul lumii evitat. Colapsul sovietic 1970-2000 - ed. revăzută, 2008) şi deţine rubrici permanente în ziarele The New York Times & The New Republic şi la BBC.

Jan T. Gross, de origine poloneză, predă tot la Universitatea Princeton, la catedra Norman B. Tomlinson de "Război şi Societate". În anul 2001, a publicat o carte nominalizată la Premiul National Book: Neighbors: The Destruction of the Jewish Community in Jedwabne, Poland (Vecini. Distrugerea comunităţii evreieşti de la Jedwabne, din Polonia). Cartea sa din 2006, Fear: Anti-Semitism in Poland after Auschwitz (Frica. Antisemitismul în Polonia după Auschwitz), a fost nomina­lizată de ziarul The Washington Post printre cele mai bune cărţi ale anului.