Analiştii văd mai bine economia

Autor: Claudia Medrega 23.03.2011

Analiştii economici ai băncilor încep să vadă economia cu ochi mai buni şi anticipează că agenţiile de rating vor îmbunătăţi calificativele, ceea ce se traduce în reintrarea României în categoria "investment grade".

Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING, de obicei unul dintre cei mai pesimişti analişti, se aşteaptă "să vedem cel puţin o îmbunătăţire a perspectivei ratingului României de la «stabil» la «pozitiv»". Dar principala condiţie este ca politica fiscală să fie calibrată astfel încât să se atingă ţinta de deficit bugetar.

Barclays Capital, una dintre cele mai puternice bănci de investiţii din lume în acest moment, şi-a majorat prognoza de creştere economică a României de la 0,4% la 1%. "Au început să apară semne economice pozitive", se menţionează în raportul trimestrial al băncii privind pieţele emergente.

Tot Guvernul, plus bancherii plus comunitatea de business aşteaptă să vadă care vor fi rezultatele economice din primul trimestru. Dacă economia va avea un plus faţă de trimestrul patru 2010, asta înseamnă că România a ieşit tehnic din recesiune.

Exporturile au crescut peste aşteptări, în ianuarie ajungând să depăşească importurile, ceea ce s-a întâmplat foarte rar în ultimii 20 de ani.

Industria şi-a continuat creşterea, au apărut uşoare semne pozitive în construcţii, dar problema principală rămâne consumul.