Fukushima, în continuare în alertă critică: cuva unui reactor ar putea fi avariată

Autor: Radu Racu 25.03.2011

O posibilă fisură la una din cuvele reactoarelor nucleare de la centrala japoneză din Fukushima ar putea provoca noi contaminări în regiune, îngreunând astfel şi mai mult eforturile autorităţilor nipone de a stopa criza declanşată de cutremurul din urmă cu două săptămâni, scrie ABC News.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anunţat vineri că incinta Reactorului 3 al centralei, care conţine barele de combustibil, ar putea fi avariată. Premierul japonez Naoto Kan a afirmat în cursul zilei că situaţia este "gravă şi serioasă" şi că "nu sunt motive să fim optimişti".

Kan şi-a exprimat respectul "faţă de toţi cei care şi-au unit forţele pentru a face faţă celei mai grave crize care afectează Japonia după al II-lea Război Mondial".

Cuva reactorului 3 al centralei nucleare japoneze Fukushima, care conţine bare de combustibil, ar putea fi avariată, a anunţat vineri compania Tokyo Electric Power (TEPCO), potrivit AFP.

"Este posibil ca incinta care conţine barele de combustibil în reactor să fie avariată", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul companiei.

Autorităţile japoneze se luptă de două săptămâni să evite un dezastru nuclear, după ce un cutremur de 9 grade pe scara Richter a produs defecţiuni la sistemele de răcire ale reactoarelor.

Reactorul 3 a suferit avarii grave, acoperişul clădirii superioare fiind distrus în întregime de o explozie puternică produsă din cauza acumulării de hidrogen, în urma operaţiunilor de depresurizare.

Reactorul 3 ridică cele mai multe probleme deoarece este încărcat cu combustibil MOX, un amestec de oxid de uraniu şi plutoniu, ale cărui emisii sunt foarte nocive.