Pe 20 mai începe audierea lui Nicolae Popa, omul care ştie măruntaiele FNI

Autori: Iulian Anghel , Ovidiu Vanghele 25.04.2011

Nicolae Popa, fostul şef al Gelsor extrădat din Indonezia săptămâna trecută, ar putea fi audiat în 20 mai în procesul în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului. Nicolae Popa a ajuns în ţară la mai bine de zece ani după ce fugise în Indonezia în urma imensului scandal provocat de căderea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), o afacere pusă pe picioare de Vântu în care 300.000 de investitori au pierdut 300 mil. dolari.

Vântu, un om de afaceri de al cărui nume se leagă cel mai mare scandal financiar din istoria Româ­niei, FNI, a fost eliberat săptămâna trecută din arest preventiv într-un alt dosar în care este acuzat de procurori de şantajarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă care finanţează postul de televiziune Realitatea TV. Vântu mai fusese arestat şi apoi eliberat în septembrie 2010 pentru "favorizarea infrac­torului" în cazul Popa - procurorii susţinând că el l-a ajutat pe fostul şef al Gelsor să fugă din ţară şi i-a finanţat şederea în Indonezia. Popa a fost extrădat în urma unor demersuri laborioase care au implicat intervenţia şefului statului indonezian, întrucât România şi Indonezia nu au semnat un acord de extrădare.

Popa este condamnat în România la 15 ani de închisoare în prăbuşirea FNI.

Procurorii au susţinut în septembrie trecut că deţin convorbiri interceptate între Nicolae Popa şi Sorin Ovidiu Vântu în care acesta din urmă îl anunţa pe fostul directori al Gelsor că i-a trimis bani în Indonezia. Avocaţii lui SOV au criticat scurgerile din presă (înregistrările au ajuns în presă) pe motiv că, prin publicarea acestor informaţii, procurorii încearcă să creeze un curent de opinie care să influenţeze actul de justiţie.

Vîntu a fost eliberat din arestParchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie susţinea în cererea de arestare a lui SOV de anul trecut pe care judecătorul Tribunalului a admis-o că, prin acţiunile întreprinse în scopul zădărnicirii şi îngreunării executării pedepsei a unui con­damnat la 15 ani de detenţie (este vorba despre Nicolae Popa), Vântu, Octavian Ţurcan (om de afaceri moldovean arestat şi el în septembrie odată cu Vântu, în acelaşi dosar) şi Alexandru Stoian (şoferul omului de afaceri, arestat de asemenea atunci) au dovedit "nu doar perseverenţă infracţională accentuată, dar şi ignoranţă faţă de sistemul de justiţie".

Până acum în cazul FNI au fost condamnaţi Ioana Maria Vlas, cea care semna actele şi care susţine că Vântu ştia tot ce este la FNI, Nicolae Popa şi Camenco Petrovici, fostul preşedinte al CEC, condamnat pentru că a implicat Casa de Economii într-o asociere prin care instituţia cauţiona acţiunile FNI. Între timp, Petrovici a murit.

Instanţa Tribunalului Bucureşti a amânat, vinerea trecută, pentru 20 mai, judecarea procesului în care Vîntu este judecat pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Decizia a fost luată după ce s-a constatat că dosarul nu se află la tribunal, ci la Curtea de Apel Bucureşti unde s-au înregistrat recursuri privind mai multe cereri de ridicare a interdicţiilor impuse lui Vîntu şi Stoian. Avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Marian Nazat, a precizat instanţei că Nicolae Popa a fost adus în ţară şi a susţinut că se impune audierea lui în proces, respectiv la termenul din 20 mai.

Instanţa a spus că se vor emite mai multe adrese la care se vor solicita informări cu privire la situaţia lui Popa, astfel ca acesta să fie citat în dosar pentru a fi audiat cel mai probabil în 20 mai.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, joi seară, într-un alt dosar în care fusese reţinut alături de Ion Ilie Cezar pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Instanţa a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a celor doi.

Necolaiciuc are un al treilea dosar

 Necolai­ciuc, adus joi în arestPe de altă parte, tot într-o afacere răsunătoare Mihai Necolai­ciuc, fostul director general al CFR care fusese extrădat săptămâna trecută din SUA, a fost arestat în al treilea dosar. Cu puţin timp înainte de pronunţarea deciziei în acest dosar, o altă instanţă a Judecătoriei sectorului 1 a confirmat legalitatea măsurii arestării preventive dispuse în cazul lui Necolaiciuc în alte două cauze.

Şi în cel de-al treilea dosar instanţa a constatat îndeplinită procedura de audiere a lui Necolaiciuc şi a respins susţinerile făcute de avocaţii acestuia.

Fostul director al CFR, singur în boza acuzaţilor, a fost păzit de şase ofiţeri SIAS.

Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române este judecat pentru prejudicierea companiei feroviare cu 70 de milioane de euro în perioada 2002-2003.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2002 - 2003 Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR, a semnat mai multe comenzi inutile pentru CFR, prejudiciind compania cu zeci de milioane de euro.