Sibex intră în era lui Cristian Sima. Sibiul a votat pentru fuziune

Autori: Stefan Musgociu , Andrei Chirileasa 01.05.2011

Cristian Sima, proprietarul firmei de brokeraj WBS România, a fost numit la finele săptămânii trecute atât preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al Sibex Sibiu (SBX), cât şi director general interimar al operatorului bursier pentru o perioadă de şase luni.

Sima şi-a dat demisia săptămâna trecută din funcţiile de preşedinte şi director general al WBS România anticipând votul administratorilor şi al acţionarilor Sibex.

Teodor Ancuţa, fondatorul instituţiei, a pierdut toate funcţiile de conducere din cadrul Sibex, el declarând anterior că vrea să se retragă de la şefia operatorului bursier.

"Pe lângă funcţia de preşedinte al CA, am stabilit să am un mandat interimar de şase luni ca director general, cu posibilitatea prelungirii pentru încă trei luni. În acest timp vreau să fac un audit managerial, să văd cum pot să aduc cheltuielile la nivelul veniturilor operaţionale. Totodată, voi căuta şi un candidat sau mai mulţi externi pentru funcţia de director general, pe care, ulterior, îi voi propune Consiliului de Administraţie spre aprobare", a declarat Sima. Membrii Consiliului de Administraţie nu au luat în calcul propunerea lui Ancuţa de al numi la conducerea Sibex pe irlandezul Patrick Lyle Young, el declarându-se anterior împotriva fuziunii cu bursa de la Bucureşti care a fost aprobată de principiu de către acţionarii Sibex în cadrul adunării generale care a avut loc vineri. Sima spune că managerul propus de Teodor Ancuţa va putea candida pentru funcţia de director general la viitoarele alegeri.

El a mai precizat că a existat o propunere de înfiinţare a unei funcţii de preşedinte onorific al Sibex care cel mai probabil va fi aprobată la următoarea AGA.

Acţionarii Sibex au revocat vineri Consiliul de Administraţie, au ales trei noi membri şi au confirmat doi administratori care reprezintă SIF Transilvania şi SIF Muntenia.

O altă surpriză a alegerilor CA de vineri a fost reprezentată de numirea unui fost vicepreşedinte al Comsiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Paul Miclăuş.

Acţionarii Sibex au aprobat de principiu, vineri, şi fuziunea cu Bursa de Valori Bucureşti.

BVB nu a avut cvorum pentru a vota fuziunea cu Sibex

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a fost ales cu majoritea de voturi în Consiliul de Administraţie al BVB, neexistând niciun contracandidat.