Îi aduce uciderea lui Bin Laden încă un mandat de preşedinte lui Obama?

Autor: Livadariu Andreea 03.05.2011

Uciderea lui Usama Bin Laden în urma unei operaţiuni americane ordonată de Barak Obama va duce la o explozie a popularităţii pre­şedintelui Statelor Unite, care se pre­găteşte să intre în cursa pentru un nou mandat la Casa Albă. Această "lovitură de ima­gine" vine numai bine pentru Obama, care se confruntă în prezent cu o rată mare a şo­ma­jului, creşterea preţului petrolului şi disputa dintre republicani şi democraţi în vederea adoptării unui plan de reducere a deficitului, comentează The Wall Street Journal.

"Putem spune că Obama a câştigat ale­gerile", este de părere analistul politic Ste­lian Tănase. "În acest moment, pre­şe­dintele ame­rican a câştigat prestigiu şi simpatie deşi a avut în spate un aparat care a lucrat la prin­derea lui Bin Laden timp de zece ani."

După ce poporul american a fost entu­ziasmat de tonicitatea lui Barak Obama în cam­pania electorală şi a devenit primul preşedinte de culoare al SUA, "liderul care urma să dea un suflu nou s-a dovedit un mit, întrucât a devenit un preşedinte sub nivelul aştep­tărilor", spune Tănase, adăugând că "mo­mentul Bin Laden este, în mod clar, cel mai bun din mandat".

Următorul test pentru Obama este repre­zentat de capacitatea sa de a folosi în politica internă momentul de glorie al eliminării tero­ris­tului numărul unu al planetei, mai exact de a convinge opoziţia republicană să-i susţină planul de reducere a deficitului şi de a mo­di­fica legea prin care este stabilit nivelul maxim al datoriilor SUA, mai comentează cotidianul american.

Va reuşi momentul Bin Laden unificarea pozi­ţiilor republicanilor şi democraţilor pentru susţinerea măsurilor de micşorare a de­ficitului? "Este doar un episod, iar peste câteva zile va fi uitat. Eu nu cred că repu­bli­canii vor înceta să conteste politica lui Obama, deoarece ei sunt în opoziţie, iar în America opo­ziţia critică întotdeauna", spune Stelian Tănase.

De aceeaşi părere este şi Buck McKeon, directorul Consiliului Serviciilor Militare din cadrul Departamentului de stat al Apărării, care deşi a catalogat omorârea lui Bin Laden drept un succes "uriaş din punct de vedere sim­bolic", a spus că impactul asupra situaţiei politice interne va fi doar pe termen scurt. "Îmi amintesc că la 11 Septembrie ne-am unit cu toţii, însă a durat doar câteva săptămâni şi nu cred că vor rezulta schimbări de durată din asta (moartea lui Bin Laden - n. red.)", a spus McKeon.

Pe de altă parte, există voci în SUA care spun că Barak Obama s-ar putea folosi totuşi de momentul Bin Laden în resetarea relaţiilor sale cu opoziţia din Congres. Mai exact, ar putea avea parte de o creştere a simpatiei faţă de politicile sale "de care se poate folosi în ur­mă­toarele câteva luni", spune Bill McInturff, coor­donatorul sondajelor de opinie coman­date de The Wall Street Journal şi NBC News.

În ceea ce priveşte politica externă a lui Obama, republicanii au criticat modul de implicare militară al americanilor în Libia, acuzându-l pe preşedinte că a acţionat prea încet, că a părut indecis şi că a ratat asumarea de către SUA a rolului de lider în operaţiunile de anihilare a lui Muammar Gadhafi. După episodul Usama Bin Laden, unele voci de la Casa Albă cred că republicanii vor fi mai reţinuţi în privinţa criticilor. "A fost acuzat uneori că este prea reţinut şi precaut", a spus Carl Levin, director al Departamentului de servicii armate din senat. "Dar iată un caz în care chibzuinţa sa a fost răsplătită."

"Mergem", cuvântul care a însemnat moarte pentru Bin Laden

După luni de anchetă şi supraveghere şi câteva ore de reflecţie, preşedintele Barack Obama a spus doar un singur cuvânt care avea să însemne moartea lui Usama Bin Laden: "mergem", relatează AFP. Astfel a fost dat startul operaţiunii Geronimo, care avea să conducă la eliminarea inamicului public numărul unu în Statele Unite, în vila sa scumpă din Abbottabad, potrivit declaraţiilor unor oficiali din administraţie, toate făcute sub protecţia anonimatului. Valentin Vidu

În România nu creşte nivelul alertei teroriste

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România nu ridică nivelul alertei antiteroriste după uciderea lui Usama Bin Laden, ci rămâne la nivelul "albastru" (precaut). "Nu se justifică în acest moment ridicarea nivelului de alertă, nu există nicio informaţie care să justifice acest lucru. Nimeni nu se joacă cu nivelurile de alertă, mai ales că ar presupune cheltuieli suplimentare. Am întărit protecţia ambasadelor acolo unde ni s-a cerut", a spus preşedintele. În România există cinci niveluri de alertă antiteroristă, sistem instituit după atacurile de la 11 Septembrie: verde (risc minim), albastru (precaut), galben (moderat), potrocaliu (risc ridicat) şi roşu (critic). Iulian Anghel