Investitorii aşteaptă să treacă dividendele ca să cumpere mai ieftin

Autor: Stefan Musgociu 05.05.2011

Bursa a stagnat joi într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost cu 20% mai redusă decât rulajul de miercuri.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Carpatica Invest, Adrian Ciudin, crede că cei mai mulţi investitori absentează de la tranzac­ţionare întrucât aşteaptă să treacă luna mai, care în cei mai mulţi ani a fost marcată de corecţii.

"Cred că lumea aşteaptă să vadă dacă se aplică dictonul «Sell in May and go away» (Vinde în mai şi apoi retrage-te - n.red.). În plus, acum trecem printr-o perioadă în care nu se întâlneşte ce­rerea cu oferta. Pe de o parte, vân­ză­torii aşteaptă să treacă datele ex-dividend (în funcţie de care au dreptul să primească dividende - n.r.) pentru a-şi încasa banii, iar cumpărătorii aşteaptă în ideea că după această dată, de regulă, preţurile scad cu valoarea dividendului şi apoi ar putea cumpăra", a declarat Ciudin.

Dacă în prima oră majoritatea acţiunilor au fost transferate la preţuri cu puţin sub ultimele cotaţii de miercuri, după ora 11:00 piaţa a trecut pe creştere cu maximum 0,6%. Totuşi, cotaţiile celor mai multe titluri s-au întors rapid sub nivelurile de la finalul sesiunii anterioare şi au variat foarte uşor până la închiderea şedinţei. Bursa a încheiat şedinţa în scădere nesemnificativă, de 0,07%

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scă­dere în medie cu doar 0,09%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP), a înregistrat un recul de numai 0,18%.

Acţiunile OMV Petrom au fost printre puţinele care au încheiat ziua în creştere. Ultima tranzacţie a fost rea­li­zată la 0,43 lei, preţ cu 0,82% peste ultima cotaţie de miercuri. Evoluţia titlurilor companiei a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de 3,6 milioane lei.

"Probabil creşterea a fost deter­minată de un investitor care a vrut să bene­ficieze de dividendul pe care compania îl va distribui şi a intrat la cumpărare chiar pe ultima sută de metri", a afirmat Ciudin.

Joi a fost ultima zi în care investitorii mai puteau să cumpere acţiuni OMV Petrom astfel încât să fie înscrişi în registrul acţionarilor la 10 mai, stabilită data ex-dividend. Compania va acorda acţionarilor dividende totale de peste un miliard de lei din profitul înregistrat anul trecut, nivel apropiat cu cel din 2008, ultimul an în care producătorul de petrol şi gaze a alocat investitorilor astfel de beneficii. Acţionarii vor primi câte 0,0177 lei pentru fiecare titlu.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 5,2 milioane lei şi, respectiv, de 3,8 milioane lei.

Titlurile Fondului au stagnat la 0,545 lei, iar cotaţia acţiunilor SIF Moldova a crescut nesemnificativ, cu 0,07%, la 1,4 lei.

Acţiunile FP au crescut uşor miercuri, după ce în precedentele trei şedinţe au coborât cumulat cu peste 7% şi au atins cel mai redus preţ de la listare, sub presiunea de la vânzare.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Cen­trală şi de Est, unde corecţiile erau de cel mult 2%.

De urmărit astăzi