Vine vara, vin corecţiile şi numai ofertele statului ţin Bursa în priză

Autor: Stefan Musgociu 08.05.2011

Brokerii cred că pe pe­rioada de vară Bursa ar putea să se mai corecteze, însă spun că ofertele publice de vânzare a pa­che­telor deţinute de stat pe Bursă nu vor permite investitorilor să se detaşeze prea mult de piaţă în această perioadă.

"Nu mă aştept să văd o corecţie precum cea de anul trecut, dar mă gân­desc că o perioadă corectivă poate începe pe perioada verii. Îmbunătăţirea cli­matului economic va conta foarte mult şi o revenire mai în forţă a acesteia va suscita interesul investitorilor. Ofer­tele secundare de vânzare a pachetelor su­pli­mentare de acţiuni la Petrom, Transgaz şi Transelectrica vor genera in­teres suplimentar în piaţă, motiv pentru care nu cred că vom cădea în apatia în­re­gistrată anul trecut", a explicat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Bursa a crescut uşor vineri, cu 0,39%, în linie cu pieţele externe, însă pe o lichiditate redusă, iar acţiunile SIF Moldova (SIF2) au coborât cu 5%, din cauză că începând de vineri cum­pă­rătorii acestor titluri nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut. Teoretic, în data ex-dividend preţul ac­ţiunilor ar trebui să se corecteze cu o va­loare apropiată de dividendul pe care îl va acorda emitentul respectiv. Ac­ţiunile SIF Moldova au scăzut cu 0,07 lei, iar dividendul net este de 0,0756 lei/titlu.

Chişu spune că cei mai mulţi investitori aşteaptă să vadă reacţia celorlalţi jucători după trecerea datelor de înregistrare pentru marcarea divi­den­delor şi abia apoi vor începe să tran­zac­ţioneze.

"Este interesant că SIF-urile au date di­ferite de înregistrare şi cred că în funcţie de reacţia pieţei la SIF Moldova se va contura o opinie între investitori şi aceştia o vor îngloba într-o strategie viitoare pentru acţiunilor SIF-urilor care au date de înregistrare ulterioare. Nu mai puţin adevărat este că mulţi in­vestitori nu doresc să stea cu acţiuni în aştep­tarea distribuirii dividendelor deoarece acest proces este de durată şi blochează practic nişte bani. Din această categorie fac parte în special specu­latorii, care au nevoie de bani pentru rulaj", a declarat Chişu.

Impactul corecţiei titlurilor SIF Moldova în evoluţia indicelui BET-FI a fost anulat de ascensiunea titlurilor a trei dintre SIF-uri şi ale FP. Astfel, la finalul şedinţei, indicele se plasa cu 0,73% peste nivelul de joi.

Mihai Chişu crede că investitorii vor reacţiona la rezultatele financiare din primul trimestru, pe care majoritatea companiilor le vor anunţa săptămâna viitoare, doar dacă acestea vor repre­zenta surprize.

"Dacă piaţa va fi într-o stare de relaxare, anunţarea rezultatelor finan­ciare va avea efecte doar pentru câteva zile asupra preţurilor", a spus brokerul.

Brokerul estimează că piaţa nu va repeta în acest an scenariul din al doilea semestru din 2010, când, după corecţiile din luna mai, cele mai multe acţiuni au înregistrat variaţii uşoare până la finalul anului.

Cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a stagnat la 1,515 lei, iar titlurile FP au crescut cu 2,57%, la 0,559 lei.

În şedinţa de marţi, acţiunile FP au atins cel mai redus preţ de la listare, de 0,538 lei, dar în următoarele şedinţe au revenit uşor.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 0,9%.