Studenţi români în Anglia/ de Cosmin Savu

Autor: Cosmin Savu 10.05.2011

Sute de studenti, dezamagiti de haosul din sistemul de invatamant si lipsa de perspectiva din tara lor au ales sa se specializeze in alte tari. Mai grav este ca putini dintre ei se mai intorc acasa. Cuceriti de sistemul de invatamant occidental studentii romani aleg sa aplice ce-au invatat in tarile unde stiinta lor e respectata. Astazi ii cunoastem pe cativa dintre cei care au ales sa studieze in Anglia si sa invete profesii la care nici nu visau in Romania: studii criminalistice sau inginerie aerospatiala.

Romania isi sacrifica viitorul de dragul unei reforme in invatamant care nu se mai sfarseste. Legile care se schimba de la un an la altul, lipsa de viziune a celor ce conduc sistemul si mai ales lipsa de perspectiva i-au facut pe mii de studenti sa plece spre alte tari.

La Coventry, un orasel din Marea Britanie, la 100 de km de Londra, sunt sute de romani care au venit sa studieze. O lume care lor le-a deschis drumul catre un viitor la care nu sperau pe vremea cand studiau in Romania. Sunt tineri si cu sperante de mai bine. Sperante care odata cu inceperea studiilor universitare in Marea Britanie incep sa se transforme in certitudini. Ei se ambitioneaza sa schimbe imaginea romanilor, din hoti si cersetori. Se aduc in Marea Britanie unii pe ceilalti.

Romania e tara lor, dar cand se gandesc la "acasa", au o strangere de inima. Acasa mai inseamna doar parintii si o parte din prieteni. Atat. "Daca Romania nu-mi ofera nimic, eu de ce sa ma lupt cu morile de vant.", declara Teodora Grama.

Dupa 2007, romanii au inceput un exod spre universitatile din intreaga Europa. Tinerii au realizat ca sansele lor sunt mult mai mari daca studiaza afara, in universitati recunoscute international, cu programe adecvate si aplicate in secolul in care traiesc. La Universitatea Coventry, in centrul Marii Britanii sunt cateva sute de studenti romani - la specializari diverse, de la design auto la multimedia. Multi au avioane in cap, adica au ales sa studieze ingineria aero-spatiala, un domeniu ce nu prea mai are cautare in Romania.

"La mine totul a fost foarte rapid, spune Cosmin Cojocaru. Eu eram, adica inca sunt foarte patriot si am zis ca in nici un caz n-o sa-mi parasesc tara pentru studii, dar …" Patriotismul s-a transformat in pragmatism. A ales Coventry pentru ca avea ceva mai multa istorie cu inginerie, automobilistica si aerospatiala. In timpul celui de-al doilea razboi mondial Coventry fabrica motoare pentru toata armata britanica si chiar a fost bombardata si rasa de pe fata pamantului.

Ce i-a atras pe tinerii nostri? In primul rand organizarea simpla. Guvernul britanic a pus la punct un sistem informatic pe net prin care oricine poate aplica. Aici fiecare student completeaza un formular on-line cu date personale, pune o scrisoare de recomandare primita de la un profesor din liceu si redacteaza un eseu personal, un fel de scrisoare de intentie, o autoevaluare, de ce ar fi bun sa ajunga la acea universitate.

Cristi Lala, din Arad, a ales Marea Britanie pentru ca guvernul britanic l-a ajutat cu un imprumut care sa-i acopere cheltuielile de studii. Scolarizarea inseamna in jur de 10 mii de lire sterline pe 3 ani pe care trebuie sa-i ramburseze dupa ce incepe sa munceasca.

Nu au nici un dubiu ca or sa-si gaseasca de lucru in meseria in care se pregatesc. Si siguranta asta o au din anul intai. In Romania totul parca e facut sa te arunce in mediocritate. Pe Cristi l-au speriat dotarile din universitatile romanesti. Foarte putine activitati practice, multa teorie, prea multa teorie, nu puteai sa inveti atata sub nici o forma. Atunci cand au avut ocazia, au plecat. Nu s-au uitat in urma la anul petrecut in sistemul universitar romanesc. Sau poate doar cu manie. In Romania ies ingineri pe banda rulanta. Calculul lor a fost foarte simplu, oricum dupa facultate ar fi trebuit sa-si caute de lucru afara, asa asa ca n-au facut altceva decat sa-si maximizeze sansele.

S-au adaptat mai bine decat se asteptau. Cu engleza a fost un pic diferit, pentru ca nu e chiar ce au auzit la televizor in filmele americane, dar pana la urma au prins accentul. Acum e randul colegilor sa le deprinda accentul.

Intre anul al doilea si al treilea, studentul poate sa-si intrerupa facultatea si sa mearga sa lucreze intr-un stagiu de pana intr-un an, intr-o companie cu acelasi domeniu de activitate, unde sa capete experienta tehnica si practica. Asta e unul din avantajele invatamantului englezesc, oricand poti sa faci un astfel de stagiu in timpul facultatii. Stagiu platit!

Sistemul de masura englezesc i-a incurcat la inceput. Acum au inceput sa se descurce in inci, mile sau galoane.

"Mie mi-ar fi placut sa ma intorc in Romania sa schimb ceva, spune Teodora Grama, studenta la Universitatea Coventry. Sa aduc ceva nou in domeniul asta al Industriei Aerospatiale, insa am senzatia ca sunt mult prea putine persoane care isi doresc o schimbare, foarte multe persoane se complac in situatia de acasa si mi-ar fi foarte greu sa schimb ceva… Daca Romania nu-mi ofera nimic, eu de ce sa ma lupt cu morile de vant?"

Paul Fischer este tutorele lor. El se ocupa de tot ce inseamna partea practica, este deschis si extrem de prietenos. Il intreb daca e greu sa lucrezi cu baietii si fetele din Romania? "Nu, nu este dificil sa lucrezi cu romanii, e chiar bine ca sa fiu sincer. Am cativa acum la aero-spatial, sunt chiar si fete la inginerie, ceea ce e bine. Sunt foarte concentrati, foarte disciplinati, de obicei sunt niste persoane foarte dragute." Ii cunoaste pe toti studentii romani de la inginerie aerospatiala. Pe majoritatea dintre ei chiar dupa nume. In schimb cand il intrebam de cateva nume din aeronautica romaneasca da din umeri.

In anul doi, studentii au deja optiunile mai nuantate. Au trecut deja prin focurile examenelor si experimenteaza avantajele unui sistem universitar sanatos care are ca finalitate pregatirea studentilor pentru un serviciu sigur si decent platit.

Si tot studentii de anul doi simt dorul de casa mai puternic. Desi realizeaza ca in Romania nu prea e loc pentru ei, mirajul strainatatii nu-i mai atrage la fel de mult. "Eu nu ma vad locuind in Anglia, spune Marian Dumitru, dar nu stiu daca m-as intoarce in Romania. Undeva, altundeva, in Europa, dar nu in Anglia." Cu umor, ei povestesc si motivele pentru care ar pleca in alta parte din Marea Britania, undeva mai pe continent.

Chiar daca in ultimii ani mii de tineri au ales sa studieze in strainatate, nu inseamna ca au fost toti niste genii sau au avut capacitati intelectuale deosebite. Nu toti studentii care vin sa studieze in Marea Britanie au studiul ca principala preocupare. O mare proportie dintre studenti sunt, cum se spune, copii de bani gata, n-au venit la studii. Se duc cu masina la cursuri, desi platesc o gramada de bani pe locurile de parcare. Au dat chix in Romania, dar la cursurile de business au intrat usor

Acum un an si jumatate, la emisiunea "Romania, te iubesc!" puteati vedea cum se antreneaza lotul national de sarituri in apa pe bureti. Catalin Preda era si el in lotul national de sarituri, multiplu campion national si balcanic. Cu toate acestea, a ales sa plece in Marea Britanie impreuna cu prietena lui, cu Teo, pe care deja am cunoscut-o in atelierul de inginerie aero-spatiala. Pentru el alegerea a avut o alta greutate. "Conditiile nu erau exact ceea ce ne trebuiau pentru a face performanta, am ales partea de educatie in speranta ca imi voi cladi un viitor mult mai stralucit. Am ales sa plec la Coventry sa fac jurnalism, deoarece am considerat ca mi se deschid mult mai multe porti dupa ce voi termina facultatea, mult mai multe oportunitati as avea aici decat in tara." A abandonat cariera sportiva dupa 11 ani de munca. Atunci cand a ales universitatea din Coventry a ales-o si cu gandul ca isi va putea gasi un antrenor si conditii propice pentru a continua cariera sportiva. N-a fost asa. Complexul olimpic din Coventry are ceva probleme. Dar spera sa reuseasca sa revina candva in sport, dupa ce isi va gasi un antrenor.

Tot in Coventry ne-am intalnit cu Ciprian si Nicoleta. Si ei au ales universitatea de aici pentru ca nu voiau sa studieze in Romania. Stiinte criminalistice si de investigare (Forensic studies and Investigative studies). Suna a speciliazare din filme - si chiar asa si e. Nici chair in Marea Britanie nu prea sunt facultati care sa ofere acest curs, nu este un curs foarte popular deocamdata, este a patra generatie la acest curs in Coventry. In tara ar fi putut urma acest curs doar Academia de Politie, ca o specializare in anul al doilea sau al treilea si cam atat. Este singura facultate care imbina partea de stiinta, partea de criminalistica, partea de laborator cu partea de investigatii care este si pe parte umana, faci sociologie, faci criminologie… Atunci cand vor termina si-si vor cauta de lucru vor ocoli Romania. Pentru ca in tara specializarea nu le este recunoscuta. Asa ca au scapat de o dilema. Au posibilitatea de a lucra in serviciul de politie din Marea Britanie, la companii de asigurari sau la companii private. Sau la Interpol.

Daca treci prin Coventry si vezi grupuri de tineri zgomotosi, cu siguranta printre ei sunt si romani. Sunt relaxati si increzatori. Au un viitor inainte, un viitor pe care au decis sa si-l construiasaca in afara Romaniei. Majoritatea tinerilor ce studiaza afara sunt insa o cauza pierduta pentru tara, ei nu se vor mai intoarce niciodata.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 27 martie 2011