În primele două luni 10.000 angajaţi au plecat de la stat

Autor: Adelina Mihai 10.05.2011

Numărul bugetarilor a scăzut cu aproape 10.000 în primele două luni ale anului, ajungând la 1,25 milioane, potrivit datelor prezentate de Andreea Vass-Paul, consilier pe probleme eco­no­mice al premierului Emil Boc.

Statisticile care au drept sursă Ministerul Fi­nanţelor arată că în perioada 2008 - 2011 nu­mărul de bugetari s-a redus cu peste 142.000 de per­soane. Pe de altă parte, Institutul Naţional de Statistică a consemnat o scădere de numai 50.400 în efectivul de salariaţi bugetari pe ace­eaşi pe­rioa­dă, în prezent în sistemul bugetar fiind înre­gis­traţi aproape un milion de oameni. Di­feren­ţe­le pornesc de la angajaţii din sistemul de interne şi apărare, care nu sunt contabilizaţi de INS.

"Nouă ni se raportează direct datele de la fie­care ordonator de credite, iar informaţiile di­feră faţă de cele de la Statistică pentru că sfera de cuprindere a instituţiilor este diferită. În plus, Statistica numără şi angajaţii din sistemele pri­vate de învăţământ şi asistenţă socială", a spus Gheor­ghe Gherghina, secretar de stat în Mi­nisterul Finanţelor.

Statul cheltuie anual aproximativ 10 mld. euro pentru plata salariilor bugetarilor. La ju­mă­ta­tea anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa FMI să reducă numărul de salariaţi din sectorul bu­getar la 1,29 milioane (adică să facă 70.000 de concedieri) şi să plafoneze fondul de salarii pen­tru bugetari la 9,3 mld. euro. Ţinta stabilită de FMI a fost atinsă, însă restructurările în sistemul bugetar - cel puţin în statistici - continuă. "De acum înco­lo restructurările în sistemul bu­getar se vor face numai pe baza principiului eficien­tizării. Este vorba de o debirocra­tiz­are, de unificarea declaraţiilor fiscale, de infor­mati­za­re şi de un număr mai mic de ghişee, pentru că sistemul public nu mai are nevoie de mâ­nui­tori de hârtii", a declarat Andreea- Paul Vass.