De ce tace Cristian Preda, "lupul tânăr" al PDL?

Autor: Iulian Anghel 11.05.2011

Cristian Preda, unul dintre "lupii tineri" din PDL (44 de ani) considerat "reformator" şi "disident" tace de câteva zile. În preajma zilei fatidice, 14 mai 2011, când PDL va decide cine va conduce partidul pentru următorii patru ani, Cristian Preda a ales "autoexilul". De ce?

"Nu sunt candidat (nu candidează pentru nicio funcţie în PDL - n.n.), deci mi-am impus tăcerea. Am spus că îl susţin pe Pale (Teodor Paleologu - n.n.). În rest nu vreau să mă prefac", spune Preda.

Fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii Bucureşti, Cristian Preda a fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu înainte de a fi ales, în 2008, deputat în Parlamentul European pe listele PDL. Din poziţia de teoretician al politicii, intelectualul cu vederi liberale a pledat, de-a lungul vremii, pentru introducerea în statutul PDL a unor criterii clare de integritate şi a criticat politica dusă de democrat-liberali pe care a considerat-o uneori ruptă de realitate şi autistă la nevoile imediate ale societăţii (tăierea salariilor profesorilor, de pildă, pe care a criticat-o la vremea respectivă).

Considerat în PDL un disident, alături de Monica Macovei sau Sever Voinescu, Preda spunea într-un interviu pentru Revista 22, parafrazându-l pe filosoful Albert Hirschman şi celabra sa carte "Abandon, contestare, loaialitate": "Între loaialitatea tăcută, critica sau abandonul, eu am ales critica (...) Nu sunt un disident. Am căutat doar să rămân lucid şi să nu mint din raţiuni de partid".

Acum Preda tace. Motivele şi le va face publice după alegerile din PDL.

Surse din partid spun că Preda nu a uitat "smotoceala" care i-a fost administrată într-un CNC (Consiliu Naţional de Coordonare) al PDL când, în urma propunerilor pe care le-a făcut de revigorare a partidului, a fost catalogat drept adversar al democrat-liberalilor, "duşman al poporului".

Este ca şi cum ai fi plătit bilet pentru un film prost şi apoi te mai duci odată să vezi acel film. Aşa s-ar fi întâmplat dacă ar fi candidat, iar Preda nu a dorit asta, spune surse participante la acel CNC de pomină.

Alţi democraţi liberali cu notorietate care au ales, fiecare din raţiuni diferite să rămână pe margine sunt Valeriu Stoica, Adriean Videanu şi Theodor Stolojan.

Între timp, susţinătorii lui Emil Boc devin tot mai vocali. Sever Voinescu şi el din aceeaşi tabără cu Cristian Preda, dar care candidează la funcţia de vicepreşedinte PDL a declarat la Radio France International, că nu crede în posibilitatea ca Vasile Blaga să câştige şefia formaţiunii, susţinând că stilul de conducere al acestuia este mai degrabă propriu unui partid mic şi viguros, iar Emil Boc este opţiunea corectă în PDL.

De cealaltă parte, Vasile Blaga, a susţinut marţi, la Ploieşti, reconciliant că echipa de la PDL va rămâne aceeaşi, foarte puternică, indiferent care va fi rezultatul Convenţiei Naţionale din 14 mai.

"Până la urmă, cel mai bun va câştiga. (…) Le-am explicat (participanţilor la întâlnirea de la Ploieşti - n.r.) foarte clar că vom rămâne aceeaşi echipă foarte puternică a partidului, indiferent care va fi scorul înregistrat la această Convenţie Naţională", a afirmat Blaga, citat de Mediafax.