Guvernul şi investitorii de pe Bursă se duelează de la distanţă pe preţul acţiunilor FP

Autori: Roxana Pricop , Dinca Thomas 12.05.2011

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au suferit cea mai puternică scă­dere de la listare în deschiderea şedinţei de ieri, pierzând 6,5% şi coborând pentru prima dată sub pragul de 0,5 lei, odată cu trecerea datei până la care acţiunile erau purtătoare de dividende. Fondul a pierdut astfel aproape 500 mil. lei (120 mil. euro) din valoare în doar câteva minute.

Scăderea din deschidere a fost mai mare decât valoarea dividendului brut distribuit de FP (acţiunile au pierdut 0,035 lei, în condiţiile în care dividendul brut pe acţiune este de 0,0314 lei), fiind accentuată de presiunea la vânzare exercitată în ultimele două săptă­mâni de investitorii care aşteaptă intrarea în piaţă a unui pachet de peste 10% din acţiunile fondului care ar urma să treacă din portofoliul statului la proprietarii de titluri de despăgubire emise de Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP).

Această "ameninţare", care a dus preţul acţiunilor în jos cu circa 8% doar în ultimele două săptămâni, s-a dovedit până acum nefondată, în condiţiile în care Depozitarul Central anunţă că nu a primit până acum niciun titlu de conversie de la ANRP pentru a realiza transferul de acţiuni de la Ministerul Finan­ţelor către investitori, deşi procesul a fost reluat, teoretic, de pe data de 2 mai.

Tot ieri Mediafax a publicat pe surse informaţii conform cărora Guvernul nu va arunca încă cu acţiuni pe piaţă pentru a nu pune şi mai mare presiune pe preţ, citând un document oficial. Reacţia în piaţă a fost vizibilă, acţiunile câştigând circa 4% în a doua parte a şedinţei. Astfel, la finalul zilei titlurile FP au închis cu o scădere de 1,87%, mult mai mică decât corecţia teoretică după trecerea datei de dividend.

"Scăderile din ultimele zile au fost generate de psihoza care există în piaţă cu privire la faptul că pachetele de acţiuni noi ce urmează a intra în piaţă ar putea trage în jos preţul acţiunilor. Nu cred că această psihoză a investitorilor este justificată pentru că acel pachet de circa 10% ce urmează a trece din proprietatea statului în cea a investitorilor nu va intra integral pe bursă. Statul va renunţa doar la o parte din acţiuni, poate 3% sau 4%, pentru a-şi menţi­ne controlul", a spus Adrian Lup­şan, directorul general adjunct la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Până ieri, 12 mai, nicio acţiune la Fondul Proprietatea (FP) din cele circa 1,5 miliarde pentru care există cereri depuse la ANRP din partea deţi­nătorilor de titluri de despăgubire nu a fost transferată încă din portofoliul Ministerului Finanţelor în conturile persoanelor care aşteaptă despăgubiri, potrivit informa­ţiilor furnizate de Depozitarul Central. Transferul a fost teoretic reluat pe 2 mai. Oficialii ANRP nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Săptămâna trecută oficialii ANRP au declarat pentru ZF că "până la această dată (vineri, 6 mai) Ministerul Finanţelor Publice nu a transmis ANRP nicio informare cu privire la reluarea emiterii titlurilor de conversie".

Ieri Mediafax a publicat o informaţie dintr-un document obiţnut de la Guvern potrivit căreia executivul va împinge până la finele lui iulie termenul în care trebuie să schimbe titluri de despăgubire în acţiuni FP pentru acţionari privaţi, de 30% din capitalul deţi­nut de stat, invocând riscul scăderii valorii de tranzacţionare la bursă. Potrivit Mediafax, legislaţia în vigoare nu prevede însă niciun termen pentru emiterea titlurilor de conversie aferente cererilor de opţiune înregistrate în acest interval, termen care va fi acum stabilit de Guvern şi împins până la maximum 60 zile lucrătoare.

Problema reluării despăgubirilor cu acţiuni la Fondul Proprietatea, precum şi evoluţia preţului titlurilor pe Bursă sunt urmărite extrem de atent în Guvern, având în vedere că, la preţurile actuale, Ministerul Finanţelor riscă să termine acţiunile mult mai repede decât se aştepta, înainte de a despăgubi pe toată lumea. Acesta este şi unul dintre motivele răcirii relaţiei dintre Guvern şi administratorul FP, grupul american Franklin Templeton, care nu a reuşit să împie­dice scăderea preţului acţiunilor pe Bursă.

Legea spune că după listarea FP, conversiile titlurilor de despăgubire în acţiuni se fac la preţul mediu din ultimele 60 de şedinţe, nu la valoarea nominală de 1 leu, cum se făceau înainte de listare. Ieri preţul mediu afişat pe Bursă era de 0,59 lei, astfel că la 1 milion de lei Ministerul Finanţelor trebuie să cedeze 1,69 milioane de acţiuni, faţă de 1 milion de acţiuni, cât ar fi cedat înainte de listare.

Mai mult, cu cât preţul de conversie este mai mic, cu atât cei care vor primi acţiunile vor fi mai tentaţi să vândă, punând presiune pentru a duce preţul şi mai în jos şi majorând astfel numărul de acţiuni necesare acoperirii aceleiaşi valori a despăgubirilor. Ministerul Finan­ţelor mai deţine 36,79% din acţiunile FP.

"Nu este foarte clar când şi câte acţiuni noi vor intra în piaţă, de aceea cred că temerile investitorilor nu sunt justificate. În primă instanţă va fi o presiune pe preţ, dar preţul acţiunii nu are de ce să stea prea mult timp la un nivel coborât pentru că cei care au vândut la începutul anului aşteaptă acum un moment bun de cumpărare", a spus Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj Wood & Co.

Un lucru este cert, prin faptul că Ministerul Finanţelor nu a cedat până ieri nicio acţiune la FP şi-a securizat dividende în valoare de 158 mil. lei (38,5 mil. euro). Statul a votat la finele lunii aprilie, în AGA de la FP, pentru dublarea dividendelor faţă de nivelul propus de Templeton, la 432 mil. lei, acesta fiind un prim semn al disensiunilor dintre cele două părţi.