România ar putea avea 40 de salarii minime pe economie

Autor: Aurelia Alexa 20.05.2011

Confederaţiile sindicale au propus, vineri, împărţirea economiei în 39 de sectoare de activitate, ceea ce ar însemna că în România ar putea exista 40 de salarii minime pe economie, câte unul pentru fiecare sector plus sistemul bugetar.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a declarat vineri, după întâlnirea Comisiei de dialog social de la Ministerul Muncii, că cele cinci confederaţii sindicale au propus un model de împărţire a sectoarelor economiei în 39 astfel de zone de activitate.

Dandea a precizat că Ministerul Muncii a sugerat ca în următoarele zile propunerea să fie analizată atât de reprezentanţii ministerului, cât şi de confederaţiile patronale.

Este posibil ca primele contracte sectoriale să fie încheiate în toamnă, a mai spus vicepreşedintele "Cartel Alfa".

La rândul său, secretarul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Adrian Izvoranu, a declarat că la nivelul Uniunii Europene sunt 40 de sectoare de activitate, iar la nivelul Organizaţiei Internaţionale a Muncii sunt 21 de sectoare.

Potrivit acestuia, dacă propunerea sindicaliştilor va fi acceptată, România va avea, cu tot cu salariul minim pentru bugetari, 40 de salarii minime. Citiţi mai mult despre câte salarii minime ar putea avea România pe www.mediafax.ro