Prejudiciul adus bugetului de "gruparea Mironescu", între 50.000 şi 2 mil. euro la fiecare transport

Autor: Mediafax 24.05.2011

"Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vama Constanţa, din care făceau parte senatorul PDL Mircea Banias şi secretarul general al MAI Laurenţiu Mironescu prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro la fiecare transport.

Procurorii anticorupţie afirmă, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că toţi cei implicaţi în această "vastă activitate infracţională" acţionau în mod coordonat "în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afara graniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă de mită, funcţionarii vamali având atribuţia de a nu constata sau denunţa infracţiuni sau contravenţii comise la una din cele mai importante vămi din România".

"Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între o mie şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal", se precizează în documentul citat într-un comunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorii anticorupţie afirmă, în documentul citat, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".

Grupul infracţional despre care procurorii vorbesc include, potrivit aceluiaşi document, "oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat, cum ar fi cea de senator în Parlamentul României sau de secretar general al MAI", dar şi persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri sau transportatori implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri şi chiar "persoane fizice" care erau beneficiarii finali ai mărfurilor importate în România.

În toată această perioadă, comisionari vamali, vameşi şi persoane din conducerea Vămii Constanţa Sud Agigea, dar şi persoane private identificate de procurori ca fiind "contrabandişti ori complici ai acestora" au sprijinit grupul infracţional organizat "prin acte materiale având continuitate uneori de la o zi la alta". Astfel, gruparea a devenit, potrivit procurorilor, "o structură determinată, cu roluri prestabilite, în sensul unui mecanism integrat de desfăşurare a activităţilor de colectare a banilor primiţi cu titlu de mită, precum şi de redistribuire a lor în cadrul grupului, concomitent cu asigurarea comunicaţiei între membrii grupului şi a asigurării protecţiei acestuia, inclusiv a contrabandiştilor, împotriva unei eventuale deconspirări".

În acest mod, afirmă procurorii, au fost introduse în ţară mărfuri contrafăcute, mărfuri al căror import este interzis, mărfuri care nu aveau actele necesare importului sau "mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă". Procurorii vorbesc şi despre cazuri în care bunurile importate au fost "flagrant subevaluate" sau despre importuri de mărfuri provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping făcute fără ca aceste taxe să fie percepute.

Procurorii mai spun însă că membrii grupului luau bani chiar şi pentru procesarea vamală a mărfurilor aduse în România legal, cu toate documentele necesare.
În acest caz, sunt cercetate de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) 30 de persoane, din care 28 au fost reţinute.

În cazul senatorului Mircea Marius Banias, cercetat în acest dosar, procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile, acesta fiind acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.

Printre cele 28 de persoane reţinute sunt Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, precum şi Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Cei 28 de reţinuţi vor fi duşi, marţi, la instanţa supremă, procurorii propunând arestare lor preventivă.
De asemenea, procurorii au solicitat arestarea preventivă în lipsă a lui El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.