Băncile pentru locuinţe mizează pe depozite de aproape 300 mil. lei anul acesta

Autor: Liviu Chiru 25.05.2011

Cele două bănci specilaizate pe nişa economisirii-creditării în domeniul locativ - BCR BpL şi Raiffeisen BpL - cumulau la sfârşitul anului trecut depozite atrase de la clienţi de 711 milioane lei si prognozează că vor ajunge la 1 miliarde lei până la sfârşitul acestui an.

"La rata actuală de creştere estimăm că spre finalul anului 2011 vom avea aproximativ 1 mld. lei în depozite atrase de băncile pentru locuinţe din România" a spus Alexandru Ciobanu, preşedintele al BCR Banca pentru Locuinţe.

Cumulat, cele două bănci aveau la sfârşitul anului trecut 324.000 de clienţi, dublu faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul anului 2008.

Ciobanu consideră că sistemul de economisire creditare se apropie de o masă critică, iar ritmul sustinut de creştere ar putea să continue în anii următori. Pe această nişă este loc pentru patru-cinci jucători. Nu suntem destul de vizibili pentru că suntem prea puţini", a spus el.

Valoarea contractelor de economisire-credititare era de 7 miliarde lei la sfârşitul lui 2010. Anul trecut statul a plătit prime de 60 mil. lei în cadrul sistemului, reprezentând 25% din sumele economisite de clienţi.

La sfârşitul primului trimestru, BCR BpL a raportat depozite atrase de la clienţi de 490 milioane lei, faţă de 483 milioane lei în decembrie 2010. Raiffeisen Banca pentru Locuinţe nu a publicat date la nivelul martie, iar în decembrie anul trecut avea depozite de 248 milioane lei. Ambele banci au fost profitabile în 2010.