Colas câştigă un contract de lucrări suplimentare în valoare de 6,1 mil. euro la Suceava

Autor: Gabriel Razi 26.05.2011

Compania SC CF Iaşi-Grup Colas, parte a grupului Colas deţinut de francezii de la Bouygues, a primit de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) un contract pentru lucrări suplimentare în valoare de 25,9 milioane de lei (6,1 mil. euro) fără TVA la varianta ocolitoare a oraşului Suceava.

MTI a atribuit acest contract francezilor de la Colas la începutul anului 2008. Iniţial contractul avea o valoare de 156 de milioane de lei (36,8 mil. euro) cu TVA 19%. Acum, odată cu lucrările adiţionale, valoarea totală a acestui contract creşte cu 20% până la 188 milioane de lei (44,4 mil. euro), conform estimărilor ZF. Termenul de finalizare a lucrărilor suplimentare este de 14 luni

Dacă sub contractul iniţial statul român plătea pentru fiecare kilometru de drum 2,8 milioane de euro, acum costurile au avansat cu 23% până la 3,4 milioane de euro.

Acesta este primul contract câştigat de francezi după ce la începutul lunii aprilie ministrul transporturilor Anca Boagiu a anunţat că a reziliat contractul cu Colas pentru construcţia celor 20 de kilometri de autostradă ai tronsonului Medgidia Cernavodă. MTI a renunţat la contractul în valoare de 224 milioane de euro cu francezii ca urmare a întârzierii lucrărilor, după ce săptămâni la rând ambele părţi s-au acuzat reciproc de nerespectarea clauzelor contractuale

Săptămâna trecută Transporturile au semnat întelegeri pentru costrucţia a cinci segmente de autostradă de pe coridoroul IV paneuropean în valoare de 700 milioane de euro dar compania Colas nu a reuşit să obţină niciun dintre aceste contracte.

Până acum compania franceză a câştigat în România contracte pentru construcţia de drumuri în valoare de de aproape 500 de milioane de euro. Colas a mai construit tronsonul de autostadă Lehliu-Dranja, parte din Autostrada Soarelui, drumul naţional Urziceni-Buzău, DN 6 Caransebeş-Lugoj sau DN 21 Slobozia-Drajna.

Reprezentanţii SC CF Iaşi-Grup Colas nu au dorit să ofere detalii privind acest contract.