Acum că economia creşte singură, reducerea deficitelor şi a datoriilor este o prioritate

Autor: Bogdan Cojocaru 29.05.2011

Cele mai puternice economii ale lumii se vor concentra pe reducerea deficitelor bugetare şi a datoriilor publice odată ce procesul de redresare de după recesiunea mondială se apropie de final.

După două zile de discuţii, liderii G8 au anunţat că vor să repare dezechilibrele apărute în timpul recesiunii care a urmat crizei financiare mondiale din 2008. Dar şefii de state şi de guverne din G8 (Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, SUA, Japonia, Canada şi Rusia) sunt conştienţi că relansarea ar putea fi limitată de riscuri precum creşterea accentuată a preţurilor materiilor prime.

În cadrul summitului ce a avut loc în localitatea franceză Deauville, Europa s-a angajat să lupte cu "determinare" împotriva problemelor fiscale, iar preşedintele SUA Barack Obama a promis o strategie mai "limpede şi credibilă" pentru reducerea deficitului, scrie Bloomberg.

"Revenirea economiei mondiale capătă putere şi se poate susţine singură (fără stimulente din partea guvernelor - n. red.)", se arată în comunicatul final al summitului G8. Fără a scoate în faţă obiective angajante, liderii au promis să se concentreze în continuare pe măsurile necesare pentru creşterea gradului se sustenabilitate al finanţelor publice.

Cea mai severă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial a forţat creşterea datoriilor din SUA, Japonia şi cele 17 state din zona euro la un nivel de peste 90% din PIB, evoluţie care prezintă riscuri pe termen lung pentru dezvoltarea economică, potrivit analiştilor. Organizaţia pentru Cooperare şi Dez­voltare Economică (OCDE) a avertizat recent că accen­tuarea deficitelor va afecta revenirea economiei. OCDE estimează o creştere de 4,2% a PIB-ului mondial în acest an şi de 4,6% pentru 2012.

La rândul lor, liderii G8 nu neglijează pericolele care pândesc economia mondială. "Dezechilibrele interne şi externe sunt încă motive de îngrijorare. Creşterea accentuată a preţurilor materiilor prime şi volatilitatea excesivă a acestora pot frâna semnificativ economia", menţionează comunicatul.

Discuţiile s-au purtat într-o atmosferă apăsată de problemele financiare, în condiţiile în care Europa pregăteşte un al doilea pachet de salvare pentru Grecia, iar OCDE anticipează datorii de 107% din PIB pentru SUA şi de 218,7% din PIB în Japonia la finele anului viitor.

La summitul G8 ministrul francez de finanţe Christine Lagarde s-a detaşat în cursa pentru conducerea FMI, ea primind susţinerea tuturor statelor prezente, scrie Financial Times.

40 mld. dolari pentru democraţie

Liderii G8 s-au angajat să sprijine mişcările democratice din Africa de Nord şi au anunţat împrumuturi de la băncile internaţionale de dezvoltare şi ajutoare directe totalizând cel puţin 40 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Instituţii precum Banca Mondială şi Banca Africană pentru Dezvoltare ar putea acorda Egiptului şi Tunisiei finanţări de peste 20 mld. dolari până în 2013. În aceste fonduri ar putea fi incluse 3,5 miliarde de dolari de la Banca Europeană pentru Investiţii. Egipt şi Tunisia se confruntă cu reducerea semnificativă a investiţiilor şi a activităţii în turism în urma protestelor sociale îndreptate împotriva regimurilor autocratice. FMI estimează că regiunea va avea nevoie de peste 160 mld. dolari în următorii doi ani.