Ştiri pe scurt Europa de Est

Autori: Constanta Catalina Apostoiu , Alexandru Stefan Matei 31.05.2011

Din cauza divergenţelor existente între patru dintre companiile care încearcă să vândă grupul polonez din domeniul telecomunicaţiilor Polkomtel, tranzacţia în valoare de 18 mld. zloţi (4,5 mld. euro) ar putea eşua, scrie Warsaw Business Journal.

Ungurii au achiziţionat sau vândut 104.396 de autovehicule second-hand în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Weltauto, divizia de autovehicule second-hand a Porsche Hungaria, scrie Budapest Business Journal.

PPF Group, vehiculul de investiţii al magnatului ceh Petr Kellner, pregăteşte listarea subsidiarei Home Credit, holdingul care reuneşte operaţiunile de consumer finance din Cehia, Slovacia, Federaţia Rusă, Kazahstan şi Belarus ale grupului, scrie Financial Times. Prin listare, grupul îşi va finanţa expansiunea în Asia şi Africa de Nord.

Preţurile de producător din Bulgaria au urcat cu 10,7% în aprilie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, comparativ cu o creştere anuală de 13,5% în luna anterioară, scrie The Sofia Echo. Faţă de martie, preţurile au avansat uşor, cu 0,6%.

Bulgaria se va baza pe vânzarea de participaţii minoritare în cadrul companiilor energetice locale de stat pentru restructurarea sectorului şi pentru investiţii, scrie The Sofia Echo. Statul ar putea decide de asemenea să caute investitori privaţi pentru participaţii minoritare în cadrul unor distribuitori de electricitate.

Banca centrală a Belarusului a majorat dobânda de referinţă de la 14% la 16% în încercarea de a încetini creşterea preţurilor, scrie BBC News. Săptămâna trecută guvernul a decis devalorizarea rublei belaruse cu 36% faţă de dolar.