UPDATE: Rusia suspendă importul de legume crude din UE, în urma cazurilor de contaminare cu E.coli. CE protestează

Autor: Mediafax 02.06.2011

Rusia a interzis temporar importul de legume crude din toate statele Uniunii Europene, din cauza unei epidemii de gastroenterită care se propagă în Europa, a anunţat joi directorul Serviciului federal rus pentru control sanitar, Ghenadi Onişcenko, relatează RIA Novosti, citată de Mediafax.

"Impunem interdicţia pentru că situaţia nu este stăpânită de o lună. Motivele infecţiei nu au fost încă stabilite. Situaţia s-a agravat brusc în ultimele zile, de aceea suntem obligaţi să luăm măsuri puţin populare", a subliniat oficialul.

"Este disproporţionat", a declarat Frederic Vincent, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de sănătate publică.

"Comisia le va scrie autorităţilor ruse pentru a cere explicaţii. Acest lucru reprezintă produse europene exportate anual în valoare de 3-4 miliarde de euro, principalul produs fiind merele", a adăugat el.

Ca urmare a ştirilor apărute în mass-media care au afectat exporturile, Spania a ameninţat că va cere despăgubiri pentru fermierii săi, care au anuţat că această criză îi costă 200 de milioane de euro săptămânal şi că în următoarea perioadă până la 70.000 de muncitori ar putea fi concediaţi.

Comisia Europeană a anunţat de asemenea că va analiza impactul pe care această criză îl are asupra producătorilor.

Miercuri, instituţia a anunţat că a anulat avertizarea lansată împotriva castraveţilor bio spanioli, suspectaţi că au provocat o contaminare potenţial mortală cu bacteria E.coli.

"Ultimele teste realizate în Spania şi Germania pe castraveţi produşi în Spania nu au dezvăluit prezenţa tulpinii 0104 a bacteriei E.Coli, iar Comisia a anulat, prin urmare, alerta lansată la nivel european", a precizat CE într-un comunicat.

Comisarul european pentru Sănătate, John Dalli, a făcut presiuni asupa Germaniei să îşi intensifice eforturile pentru a identifica sursa acestei contaminări aflate la originea unei grave crize de sănătate în Uniunea Europeană şi a unei prăbuşiri a pieţei fructelor şi legumelor.

Bacteria E.coli 0104, cauza problemelor, a provocat moartea a nouă persoane în Germania şi a uneia în Suedia, a precizat el, citând un bilanţ publicat marţi de CE, pe baza datelor furnizate de statele membre UE.