Portofoliile asigurătorilor de viaţă au ajuns la 1,3 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie

Autor: Ciprian Botea 05.06.2011

Companiile de asigurări de viaţă administrau la sfârşitul lunii martie active de 5,4 miliarde lei (1,3 mld. euro), în creştere cu 18% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). O treime din active sunt investite în titluri de stat, iar 40% din sume sunt plasate în acţiuni, obligaţiuni corporate şi unităţi de fond.

Valoarea cumulată a sumelor plasate în depozite bancare era de 490 milioane lei, adică 9% din total, aproape la jumătate faţă de nivelul din martie 2010. Circa 2 miliarde lei erau plasamente aferente asigurărilor de tip unit-linked (asigurări de viaţă legate de fonduri de investiţii). Riscurile asumate de asigurători pe acest segment sunt mai mari, astfel că sumele investite în acţiuni, obligaţiuni corporative şi unităţi de fond deţin o pondere de 80% din total.

Valoarea acestor plasamente a crescut cu 26% în ultimul an. În cazul asigurărilor tradiţionale, asigurătorii au majorat ponderea titlurilor de stat de la 46% la 52% din portofoliul total. Primele brute subscrise pe segmentul poliţelor tradiţionale au crescut cu 13,6% în primul trimestrul, la 263 milioane lei. În schimb, pe asigurările unit-linked s-a înregistrat o scădere cu 10,5% a subscrierilor, până la 161 milioane lei.