RCI se aşteaptă ca statul să aprobe dividendul de la Transgaz

Autor: Adrian Cojocar 05.06.2011

Analiştii fimei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) cred că statul, care controlează Transgaz Mediaş (TGN), va decide săptămâna acesta distribuirea dividendelor record în valoare de 338,7 mil. lei (81,6 mil. euro) din profitul net realizat anul trecut de companie.

Valoarea dividendului brut pe acţiune propus în AGA care va avea loc joi la Transgaz este de 28,77 lei, reprezentând 11,3% din ultimul preţ de pe Bursă al titlurilor transportatorului de gaze naturale.

În AGA care a avut loc în urmă cu o lună reprezentantul Ministerului Economiei a surprins acţionarii votând împotriva distribuirii de dividende din profitul societăţii pe motiv că Trasgaz are nevoie de bani pentru a realiza investiţiile din cadrul proiectului Nabucco, la care este acţionar. Ca urmare a acestei decizii acţiunile Transgaz s-au prăbuşit ulterior pe Bursă cu 10%.

În aceeaşi zi în care a fost respinsă propunerea de dividend compania a convocat o nouă adunare a acţionarilor pentru data de 9 iunie pe a cărei ordine de zi este păstrată aceeaşi propunere de dividend.

"Ne aşteptăm ca acţionarii să aprobe dividendul de 28,77 lei în AGA din 9 iunie. Totuşi, compania va avea nevoie în 2011 şi 2012 de resurse pentru finanţarea Nabucco şi din acest motiv am redus pe termen mediu rata de distribuţie a dividendelor pe anii următori către 50%. Cu toate acestea estimăm că pe termen lung aceasta va converge către 100%", se arată într-un raport al RCI.

Analiştii firmei de brokeraj au redus vineri preţul ţintă pentru o acţiune Transgaz Mediaş cu 1,5%, la 285 lei, principalul motiv fiind faptul că firma şi-ar putea reduce în următorii ani rata de distribuire a dividendelor pentru a finanţa investiţiile în Nabucco, pe care le estimează la 50 de milioane de lei în 2011 şi 30 de milioane de lei în 2012.

Pe de altă parte, analiştii RCI spun că acest lucru este compensat în parte de faptul că transportatorul de gaze naturale a înregistrat în primul trimestru rezultate peste aşteptări.

Transgaz a obţinut în primele trei luni din 2011 un profit net de 194,9 mil. lei (46,2 mil. euro), în creştere cu 3% faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unor afaceri uşor mai mari, de 457,6 mil. lei (108,4 mil. euro). "Performanţa operaţională a fost peste aşteptări datorită unor costuri cu materialele (pierderile de gaze) şi cu prestaţiile externe (mentenanţa) sub cele anticipate de noi, pe când cheltuielile financiare au depăşit estimările noastre", se arată în raportul RCI. Firma de brokeraj şi-a menţinut recomandarea de "păstrare" pe titlurile Transgaz.

După decizia statului din luna mai de neaprobare a dividendelor, analiştii Alpha Finance au schimbat recomandarea pentru acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) în "vânzare" şi au tăiat o treime din preţul ţintă, până la 185 lei/unitate.

Analiştii Erste Bank au emis la începutul anului o recomandare de "păstrare" şi un preţ în următorul an de zile de 287,7 lei/acţiune.

Vineri, titlurile Transgaz au stagnat la un nivel de preţ de 253,1 lei/unitate, nivel la care capitalizarea companiei se ridică la 721,5 mil. euro.