Populaţia şi firmele au rate neplătite de 4,1 mld. euro

Autor: Ciprian Botea 06.06.2011

Ratele restante la creditele populaţiei şi companiilor au crescut cu 3% în aprilie şi au ajuns la 16,8 miliarde lei (4,1 mld. euro), adică 7,2% din totalul sumelor datorate, arată datele BNR.

Creşterea restanţelor a accelerat în aprilie, în con­diţiile în care în luna anterioară avansul fusese de numai 0,8%. Valoarea totală a întârzierilor la plata ratelor a avansat cu 57% în ultimul an. Ritmul de creş­tere s-a diminuat însă faţă de 2009 şi 2010 şi bancherii se aşteaptă la o stabilizare a portofoliilor de credite în a doua parte a anului pe măsură ce economia începe să îşi revină.

"Nu cred că putem vorbi de o scădere a dobânzilor la creditele noi în cazul populaţiei în ultima perioadă. Scăderea este însă mai pronunţată în cazul creditelor în sold şi cred că de aici vine impactul pozitiv asupra economiei", spune Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Cea mai mare parte din sumele restante este reprezentată de întârzierile mai mari de 90 de zile, care cumulează 13,8 mld. lei (3,4 mld. euro). Şansele de recuperare a acestor sume sunt minime, astfel că sunt trecute în categoria pierdere şi sunt provizionate integral.

Populaţia şi firmele datorau băncilor 233,7 mld. lei la sfârşitul lui aprilie, în creştere cu 1,3 mld. lei faţă de luna anterioară. Sumele datorate au urcat cu 2,1% în ultimul an.

Soldul total al creditelor acordate şi angajamentelor asumate de bănci ajungea la 271,5 mld. lei în aprilie, fiind cu 6% peste nivelul înregistrat în ace­eaşi perioadă din 2010. Aproape 60% din împrumuturi şi angajamente sunt în euro.

Cererea de credite a rămas slabă şi în luna aprilie, băncile verificând în baza de date a Centralei Riscurilor Bancare de la BNR doar 112.600 de clienţi, cu 12,5% mai puţini decât în luna anteri­oară. Numărul acestora este de şase-şap­te ori mai mic decât înainte de criză.