OMV a strâns 750 mil. euro în oferta de acţiuni, dar preţul a fost cu 16% sub nivelul maxim

Autor: Andrei Chirileasa 07.06.2011

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom (SNP) a strâns 750 mil. euro de la investitori în cadrul majorării de capital finalizată ieri.

OMV a gasit cumpărători pentru toate cele 27,27 de milioane de acţiuni oferite în cadrul operaţiunii, însă preţul de subscriere, de 27,5 euro/acţiune, a fost cu 16% sub nivelul maxim anunţat de OMV, de 33 de euro/acţiune. Astfel, compania a strâns cu circa 150 mil. euro mai puţin decât nivelul maxim propus de 900 mil. euro. Din suma de 750 mil. euro atrasă, cele zece bănci care au intermediat oferta vor încasa aproape 25 mil. euro, în timp ce suma netă încasată de OMV este de 725 mil. euro.

Preţul din ofertă este sub preţul la care titlurile OMV se tranzacţionează în acest moment pe bursa din Viena, de 28,3 euro/acţiune. În momentul în care OMV a anunţat oferta, pe 16 mai, acţiunile OMV se tranzacţionau în apropierea nivelului de 30 de euro/acţiune.

Rezultatul ofertei OMV ar putea influenţa şi oferta prin care statul vrea să vândă pe bursa de la Bucureşti 9,84% din acţiunile Petrom, programată pentru următoarele luni. Acţiunile Petrom au pierdut 10% de la începutul lunii mai, coborând sub pragul de 0,4 lei. La preţul actual (0,397 lei/acţiune), statul ar obţine circa 534 mil. euro. Reprezentanţii Guvernului au declarat în mai multe rânduri că vor cel puţin 600 mil. euro pentru acţiunile de la Petrom.

De pregătirea ofertei se ocupă un consorţiu condus de banca de investiţii Renaissance Capital din Rusia, din care mai fac parte firmele de brokeraj EFG Eurobank Securities, BT Securities şi Romcapital.