Încă o frânghie pentru Grecia: 120 mld. euro, pachet care include şi bani privaţi

Autor: Bogdan Cojocaru 09.06.2011

Noul pachet de ajutor financiar destinat Greciei va totaliza, probabil, 120 de miliarde de euro şi va include contribuţii din partea Atenei şi investitorilor privaţi, au declarat oficiali din zona euro, citaţi de Reuters.

Primul program de asistenţă financiară, stabilit în primăvara anului trecut, valorează 110 miliarde de euro.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a spus miercuri parlamentarilor din coaliţia de guvernământ că Grecia are nevoie de ajutoare suplimentare de 90 de miliarde de euro pentru a-şi acoperi necesarul de finanţare până în 2014.

Mai multe surse din zona euro au declarat pentru Reuters că cifrele vehiculate de Schaeuble se referă doar la contribuţiile UE şi FMI şi ale investitorilor privaţi. Oficialii UE caută moduri prin care pot convinge sectorul privat să participe la ajutarea Greciei, probabil prin intermediul unei rostogoliri a datoriilor. O astfel de contribuţie a sectorului privat ar putea valora 30 de miliarde de euro. Noul pachet va include, în plus, câştiguri de 30 de miliarde de euro obţinute de Grecia din privatizări, au spus sursele.

Atena va primi, probabil, în iulie o tranşă de 12 miliarde de euro din primul program de asistenţă, reducând la 45 de miliarde de euro fondurile încă neaccesate, care vor fi transferate împreună cu cele ale noului pachet.