Popa, BNR: Leul nu este supraevaluat; piaţa vede cursul la nivelul cel mai apropiat de fair value

Autor: Marius Radu - Mediafax 14.06.2011

Nivelul actual al cursului de schimb nu este supraevaluat, consideră viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care arată că există cel puţin patru bănci de investiţii în ale căror estimări cursul este cel mai apropiat de fair value (valoarea corectă) dacă se ia în calcul evoluţia din ultimii cinci ani.

"Am auzit aprecieri în legătura cu nivelul supraevaluat al leului. Nu cred că este vorba de aşa ceva. A calcula un curs de echilibru este extrm de greu. Avem cel puţin patru bănci de investiţii în ale căror estimări România se află printre 40 ţări emergente, unde cursul este cel mai apropiat de fair value (valorea corectă), dacă ne uităm la ultimii cinci ani de zile", a spus oficialul BNR.

Reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România au declarat la începutul lunii iunie că moneda naţională este supraevaluată, "cursul normal" fiind 4,7-4,8 lei/euro, arătând că aprecierea leului are efecte negative asupra exporturilor.

"Adevărul îl dă piaţa. Întotdeauna vom avea un curs pe care piaţa îl va dicta. Ce vrea banca centrală este să nu aibă o volatilitate excesivă. Nu ne referim nicio clipă la niveluri de curs sau intervale de curs. Ne referim la nevoia de a evita această volatilitate. O volatilitate excesivă poate să afecteze anticipaţiile", a mai spus Popa.