Nu sunt diferenţe mari între ţările din zona euro şi statele ce compun SUA

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 14.06.2011

Diferenţele dintre economiile ţărilor membre ale zonei euro nu sunt mai mari decât cele existente între statele membre ale Statelor Unite, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet (desen), potrivit The Wall Street Journal.

"Cei care pun sub semnul întrebării viabilitatea zonei euro ca zonă cu mo­nedă unică pe motive de etero­genitate economică gre­şesc", a declarat Trichet. Guver­natorul BCE vine în apă­rarea euro într-un context de intensi­ficare a temerilor investitorilor cu privire la inca­pacitatea unor ţări cu un nivel ridicat al îndatorării de a ţine pasul cu ţări mai pu­ternice decât Germania, un fenomen care, se tem aceştia, ar putea avea drept efect divizarea zonei euro.

Trichet a admis faptul că criza financiară a scos la iveală punctele slabe ale cadrului instituţional al zonei euro, precum şi nevoia ca ţările individuale să-şi redreseze competitivitatea economiilor proprii. El a făcut din nou apel pentru un nou set de reguli ce ar interzice deficite bugetare excesive prin impunerea de sancţiuni automate asupra guvernelor în astfel de cazuri şi a vorbit despre necesitatea ca guvernele să ia în considerare restricţii auto-impuse.